Стартира процеса по изграждане на депо за битови отпадъци във Велико Търново

Системата ще реши проблема с битовите отпадъци за следващите 20 години

„Началото по инвестиционният процес за изграждането на депото трябва да разреши един от дългогодишните екологични проблеми – този с  депонирането им, на територията на шестте общини от Великотърновския регион – Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново. Това е най-голямата инвестиция за региона на Велико Търново по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.“, която ще реализираме до края на 2015 година - над 30 милиона лева, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България“-заяви Даниел Панов.

Той припомни, че проблемите с депонирането на битовите отпадъци в региона датират от далечната 1995 г. В шестте съседни общини през 1998 г. бе създадено сдружението „За чисти селища“, което обединява усилията на местните общности за търсенето на екологосъобразни и устойчиви решения. До проекта за регионална система за управление на отпадъците се стигна с компетентната помощ и съдействие на държавните институции, и най-вече Областната администрация и Министерството на околната среда и водите с  Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново.

„Проектът е резултат на добрата екипна работа на местните администрации с подкрепата на общинските съвети, неправителствени организации и бизнес партньори. След направените проучвания, бе избрана площадката в Шереметя, за което получихме разбирането и подкрепата на месните хора, за което искам специално да им благодаря. Очакваме с изграждането на регионалната система за управление на  отпадъците да решим проблемите с битовите отпадъци за над 170 000 жители за следващите 20 години. Намереното решение е финансово изгодно, тъй като можем да гарантираме пред жителите на региона, че местните власти няма да допуснат повишаване на местния данък за събиране и транспортиране на битови отпадъци. Очакваме избраните изпълнители за изграждането на новото съоръжение да свършат добре своята работа, и след една години да можем да се поздравим с модерна и ефективно функционираща регионална система за битови отпадъци, осигуряваща работа и постоянна трудова заетост на 51 човека“- каза Даниел Панов.

Стартирането на инвестиционния проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, които наброяват над 1000 човека през последните 15 години, както и над 50 организации и институции - участници в планирането и съгласувателните процедури.

Всички шест общини в региона ще инкасирит значителни ползи от спестените средства, които сега плащат, като санкции, поради липсата на система за съхранение на битовите отпадъци и допълнителни разходи, свързани с тази дейност.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов