505 нарушения в сферата на трудовите правоотношения през август във Великотърновска област

Новините

19-09-2014, 12:47

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

6 лица работили без трудови договори

109 проверки извършиха контролните органи на Дирекция „Инспекция по труда“- Велико Търново за месец август, заяви Невена Стефанова, директор на инспекцията. Обхванати са работните места на 2 793 души. Проверени са трудовите правоотношения на 2 непълнолетни лица, 18 с трайно загубена работоспособност, 21 трудоустроени, 2 чужденци и 1379 подлежащи на задължителна застраховка.  За първи път са провереи 22 работодатели, при които не е осъществява контрол по спазване на трудовото законодателство.

В хода на инспекциите са констатирани 505 нарушения, от които 328 са свързани с нормите регулища трудовите правоотношения и 177 по отношение на здравословните и безопасни условия на труд.

Разкрити са 50 нарушения по възникване на трудови правоотношения. Контролните органи разкрили 6 лица, които са работи без сключени писмени трудови договори с един и същ работодател в сферата на ресторантьорството.

Относно заплащането на труда са разкрити 56 нарушения, от които 6 свързани със заплащането в установени срокове. На недоборосъвестните работодатели са наложени административни мерки със задължителни срокове на изпълнение.

В ТД „Испекция по труда“ Велико Търново – 135 лица са потърсили консултация по въпроси на трудовото законодателство и правоотношенията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов