Труп на англичанин вече 2 месеца в габровската морга

Крими

19-09-2014, 18:46

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Извадиха тяло на мъж от река Янтра (снимка 18+)

Здравно неосигурените чужденци често се превръщат в проблем за българското здравеопазване

Втори месец труп на англичанин лежи в патоанатомията в Габрово. По думите на директорът на габровската многопрофилна болница д-р Нели Савчева до този момент компетентните органи не са дали разрешение да се организира по някакъв начин погребението на този човек. Не се знае дали дори до началото на новата година това ще стане възможно.

Здравно неосигурените чужденци, жители на ЕС, ще се превръщат в проблем за българското здравеопазване, смята д-р Савчева. Тази седмица в габровската болница е постъпил натрошен англичанин, който също се оказал здравно неосигурен. През август са лекувани две англичанки без осигуровки в България и в родината си.

При постъпване на такива пациенти от здравното заведение се налагало да осъществят връзка със служба в Англия, която бавела проверката за статуса на пациента.

Директорът на габровската болница заяви още, че не става въпрос за възрастни хора, а за такива които не са достигнали пенсия.

Лечението на чужденеца е продължило около две седмици. Положени са усилия и е хвърлен ресурс, за да се направи опит за спасението му, но той умира. Това разказа д-р Петър Бояджиев, началник на вътрешно отделение в здравното заведение.

"От начало се знаеше, че има здравно-осигурителна карта, после се оказа, че е вид застраховка, която не е призната в ЕС. Накрая стана ясно, че няма дори статут за временно пребиваващ гражданин в България", обясни д-р Бояджиев.

Англичани, които са на алкохолен туризъм в България постъпват за лечение в болницата в Габрово. През тази седмица от Бургас е бил изпратен друг англичанин, който живее в едно от местните села. Човекът е пострадал от употреба на алкохол и сбиване.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)