Стрелецът от Лясковец иска домашен арест

Петко Петков ще търси законност и справедливост

Стрелецът от Лясковец Петко Савов, обвинен в убийството на спецполицая Емил Шарков и и раняването трима негови колеги на 14 март претендира за домашен арест или излизане на свобода срещу парична гаранция. Жалбата му е внесена във Великотърновския окръжния съд, а мотивите са, че от събраните доказателства не може да се направи обосновано предположение, че именно Петков е убил командоса и ранил баретите.

Миналия месец излезе психиатричната експертиза на Петков, от която стана ясно, че той е вменяем и може да носи наказателна отговорност за постъпките си. Адвокатът му твърди, че поведението му не е било в посока саморазправа със силите на реда и самоуправство, а търсене на законност и справедливост.

На скоро стана ясно, че Петко Савов и майка му Стефанка завеждат дело срещу държавата в Страсбург. Жалбата им бе депозирана от пловдивската асоциация за европейска интеграция и права на човека. Според шефа й адвокат Михаил Екимджиев при щурма на баретите са били нарушени член 2 и 3 от Европейската конвенция, касаещи правото на живот и забраната за нечовешко и унизително третиране на личността.

Отделно Стефанка Савова води дело за обезпечаване на доказателства и ще иска от МВР обезщетение за разбитото си жилище по време на спецоперацията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов