Ще бъде поставен стилизиран кръст на базиликата в крепостта "Хисаря" в Ловеч

Мисия

20-09-2014, 16:22

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Идеята е породена от големия интерес на млади двойки да се венчаят в средновековната крепост

На 24 или 25 септември 2014 г. около 10.30 часа, в зависимост от метеорологичните условия, ще започне монтиране на метална конструкция над базиликата в Средновековната крепост в Ловеч.

Конструкцията представлява стилизиран кръст, в пресечницата на чиито рамене се оформя купол. Основата му ще е с размерите на вероятния купол на църквата. Идеята за „покриването“ на базиликата е породена от силния интерес на млади двойки от цялата страна да се бракосъчатаят точно тук. Така в очертанията на базиликата ще се провеждат сватбени ритуали.

Съоръжението ще бъде пренесено и монтирано с хеликоптер в четири последователни полета. Поради тежката маса на товара строителите ще разполагат само с по две минути за поставянето на всеки от четирите модула. Маршрутът на хеликоптера минава над незаселена зона.

По време на монтажните работи достъпът вътре в крепостта ще бъде забранен. Това ще представлява интерес за широката общественост, тъй като е уникална за България операция, още повече че се прави и на обект, паметник на културата от национално значение. Използването на хеликоптер подобна дейност в границите на крепостта се случва за втори път. Преди повече от 15 огромният метален кръст, издигнат в олтара на базиликата, е поставен по сходен метод.

Предвижда се още на Средновековната крепост да се доставят и монтират най-съвременните техники за аудио-визуални спектакли, а Старата градска баня да се превърне в единствения в Европа виртуален музей на водата. По този начин ще се надгради вече постигнатото по предишни проекти.

Реализацията на проектните дейности ще вдъхне нов живот на два интересни, важни културно-исторически обекта, ще ги направи модерни, уникални атракции с разнообразни възможности за посетителите



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов