С военен ритуал тържествено бе издигнато националното знаме на Република България на хълма ''Царевец''

Новините

22-09-2014, 12:57

Снимка:

Виктор Иванов

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 50 000 души за Деня на Независимостта във Велико Търново

Даниел Панов : Благодаря на всички хора и институции, върнали 22 септември в официалния празничен календар на България

С военен ритуал по издигане на националното знаме продължиха на хълма Царевец честванията на 106-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. 
„Тук, на 22 септември 1908 г. за втори път е прочетен манифестът, обявил независимостта на страната. Водени от своя патриотизъм и желание да реализират мечтите на хиляди българи, князът и министрите предприемат важната стъпка в църквата „Свети 40 мъченици. Търсейки символите на приемственост и преклонение пред славната ни история, те обявяват независимостта именно тук, във Велико Търново. И Търново става не само сцена, но и активен участник в най-силния държавен акт през 20 век. Освободената и съединена България отхвърля васалитета, а народът ни си връща достойнството на равноправен с останалите европейски народи. 
Днес, 106 г. по-късно, ние българите свеждаме глава на признателност и почит пред смелите и достойни мъже и жени, които поставиха интересите на страната над конюнктурата на политиката. Изказвам моята лична благодарност към всички хора и институции, които през 1998 г. върнаха датата 22 септември в официалния празничен български календар. Благодаря и на тези, които днес работят този ден да се чества като важен и необходим за историята ни.” – каза в словото си на хълма Царевец кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. 
Поздравителен адрес изпрати до кмета и всички великотърновци   президентът на република България Росен Плевнелиев : „Вярвам, че по добра традиция Велико Търново ще почете отново подобаващо забележителния исторически акт от 22 септември 1908 г. Струва си днес да си припомним вълнуващите думи на Манифеста: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък.” Нека отново почерпим от вдъхновяващия пример на нашите предци, завещали ни урок по разум. Дълбок поклон! Честит празник!” – се казва в поздравителния адрес от държавния глава. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов