Служебният премиер обеща финансиране за уникална църква от XIII век във Велико Търново

За консервацията на храма ще бъдат отпуснати още 30 000 лева

Служебният премиер проф. Георги Близнашки обеща финансиране за консервацията на уникална цъкрва от 13 век част от обекта Френкхисар във Велико Търново. „Ще направим всичко възможно да помогнем въпреки тежката финансова ситуация."- каза той след като се срещна с археологът открил средновековната света обител, Хитко Вачев.

„Цяла България се вълнува, тогава когато се връщаме назад във времето и се откриват следите от нашите предшественици, в случая става дума за църква от 13 век.“- заяви служебния министър-председател. Той призовава всички по-заможни фирми и граждани да дарят средства за археологическа дейност, но е категоричен, че държавата бързо ще се намеси, защото става дума за уникална находка.

Откривателят на църквата, археологът Хитко Вачев обясни, че храмът е част от Богородичен манастир и според исторически извори датира от времето на цар Иван Асен II.  В светата обител се намира зазидана гробница под формата на кораб, което според археолога дава основание да се смята, че в нея в погребан български патриарх.  За изследване на обекта държавата отпуснала 20 000 лева, но те се отказват недостатъчни за консервацията на църквата. Хитко Вачев разговаря със служебния приемиер, че са необходими още поне 30 000лева, които Близнашки – обеща. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)