Стъпка към акредитиране на филиал на Варненският медицински униерситет във Велико Търново

Животът

23-09-2014, 15:22

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Предложението е бъдещия филиал да се помещава в сградата на Хуманитарна гимназия

Днес, 23 септември в Община Велико Търново се състоя първата работна среща на членове на Агенция за оценка и акредитация в областта на образованието и медицински експерти във връзка с инициативата на Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов за разкриване филиал на Медицински колеж във велико Търново.

По време на работната среща с представители на Агенцията, представители на Медицински университет Варна подробно представиха пред участниците своите капацитет, възможности и потенциал за разкриване и успешно управление на филиали. В работата на комисията участваха Областният управител, кмета на общината, общински съветници и представители на всички институции  и организации в областта на медицината и образованието в града и региона.

Чувствителността към обществените потребности е една от причините университета да откликне на желанието на кмета на Общината и подкрепата от страна на общинските съветници Велико Търново да има свой медицински колеж.

Предложението е бъдещият филиал да бъде настанен в сградата на Хуманитарна гимназия „Св. Св.Кирил и Методий“.

В едно от крилата на сградата вече са ремонтирани 1 голяма аудитория, 2 лекционни и 2 учебни зали, физкултурен салон и административен отдел за обслужване на учебният процес. Инсталирана е необходимата за този етап техника и оборудване.

Настаняване, спортна база и хранене на бъдещите колежани ще се осъществява в партньорство с Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“.

Даниел Панов представи резултатите от представително социологическо проучване, проведено както сред специалистите в областта на здравеопазването, така и сред гражданите на града и региона, относно необходимостта от разкриване на Медицински колеж. Подчертано бе огромното мнозинство от двете групи, които констатират необходимостта от подготовката на кадри за областта на здравеопазването, готовността на медицинските експерти да участват в наставнически програми, както и да подпомагат образователният процес в тази сфера.

Кмета представи и подготвителната дейност, която е извършена до момента на базата за настаняване и провеждане на учебни занятия и практически занимания. Той подчерта и активната роля на общинските съветници, както и представителите на всички институции и организации в областта на здравеопазването и образованието в подготовката на акредитационните процедури.

Господин Панов подчерта, че е очевидна необходимостта от обучение и специализация на медицински сестри и акушерки във Велико Търново за посрещане на обществените необходимости от медицински специалисти в града и региона и предоставяне на по-качествени медицински услуги на гражданите. Той подчерта и постигнатият пълен политически консеснус на местно ниво, който изцяло и напълно подкрепя създаването на филиал на Медицински колеж Варна във Велико Търново.

Областният управител проф. Камарашев подчерта обезпокоителният факт, че значителна част от действащите медицински кадри в момента в града и областта са в предпенсионна възраст.Съществува и сериозен  проблем и със следдипломната квалификация на завършващите медицински специалности. Разкриването филиал на колежа може в значителна степен да поеме и да изпълнява и тази функция.

Експертна група на Агенцията ще направи внимателен оглед на местата, които ще приемат Филиална на Медицински колеж  Варна, както и готовността за провеждането на успешен обучителен процес.

В рамките на процедурата предстои работна среща с групата, изготвила доклада на Акредитационната комисия след огледа, който ще направи на място.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов