Студенти от клуб "Европа" участваха в младежки тренинг

Младежите са дискутирали проблемите с малцинствата, дискриминацията, равенството и общото европейско гражданство

Студенти от клуб „Европа“ към Европейски информационен център – Велико Търново са взели участие в международен младежки тренинг „Mosaic Structured European Identity“ по програма „Младежта в действие“ в Хърватия, съобщиха от офиса на дружеството. В тренинга са се включили участници от 7 балкански страни – България, Турция, Гърция, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватия. Младежите са дискутирали актуални теми, като проблемите с малцинствата, дискриминацията, равенството и общото европейско гражданство.

Чрез симулации, уъркшопове и дискусии участниците са търсили начини да повишат информираността и гражданската активност сред младежите. Основна цел на проекта е била да информира и активно да включи повече млади хора в решаването на гражданските проблеми и социалните въпроси както в местната им общност, така и на общо европейско ниво.

В периода 2-11 септември участниците от седемте държави са работили над създаването на видео материали и страници в социалните мрежи за популяризиране на реализираните задачи от проекта. С доброволческа дейност част от групата е раздала „Безплатни прегръдки“ по улиците на град Задар, където се провеждаше кампанията. Представители на всяка държава са се включили активно в създаването на речник на балкански поговорки и са изготвили книга от близо 600 поговорки на родните си езици, групирани с аналози на езиците на другите страни. Българският екип от клуб „Европа“ е поел ръководството на един ден от тренинга. Темите, върху които се акцентира, са били подбрани спрямо възрастовата група и интересите на младежите, като например – „Европейско гражданство“, „Равенство и дискриминация“, „Общото в балканското ни ежедневие“ и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)