Здравеопазването, социалната политика и образованието са основни приоритети за ГЕРБ

Кандидатите за народни представители продължават да провеждат срещи с жителите на малки населени места

По време на своите интензивни срещи в населените места, кандидатите от ГЕРБ посетиха и Вонеща вода. Там бяха кандидатите проф. Михаил Харалампиев, притежаващ имот в селото, Евгени Стоев, Деян Хаджийски, д-р Николен Стойнов и Станислава Стоянова. С тях бе и лидерът на предприемачите в ГЕРБ Николай Ашиков, който е и председател на Великотърновския общински съвет, а заради съдействието, което непрекъснато оказва, хората във Вонеща вода го възприемат като местен жител. Кметът Янко Първанов също присъства на срещата.

Десетки препълниха обновеното читалище, което неотдавна претърпя ремонт по инициатива на представители от ГЕРБ. В мандата на най-голямата партия в селото са направени много неща и благодарение на това Вонеща вода видимо се развива, единодушни бяха присъстващите. Местен краевед изрази възмущение от думи на кандидат депутати от БСП, че са съдействали за ремонт на моста в селото. Цвятко Цветков дори чете пасажи от статия, съдържаща такава информация. „Хората трябва да знаят истината", категоричен бе човекът. Проектът за ремонт, заедно с количествено стойностната сметка, е изготвен и задвижен през 2012 г., в мандата на ГЕРБ. С него е кандидатствано за финансиране от Междуведомствената комисия за защита от бедствия и аварии, по времето, когато нейн председател бе Цветан Цветанов. Краеведът Цветков, който се представи като кандидат пенсионер, получи одобрението на аудиторията и с твърдението си, че „България е в окаяно състояние заради некадърните политически сватби на БСП".

Хората от Вонеща вода аплодираха кандидата за народен представител проф. Михаил Харалампиев. „Знаете какви заводи и каква индустрия имахме. Знаете и кои ги разрушиха. Днес много от тези са в листите на други партии и се състезават за доверието ви", каза професорът, който заяви убеждението си, че с мощната подкрепа на българските граждани ГЕРБ ще състави стабилно правителство. „Трябва да възстановим инженерните специалности", категоричен бе професорът, когато коментираше акценти от програмата на партията в сферата на образованието. Самият професор е инженер химик, а забележителният му трудов стаж включва 11 години работа в централата на ООН в Хага.

Наред с образованието, социалната политика и здравеопазването са другите два основни приоритета в управленската програма на ГЕРБ, припомни хирургът д-р Николен Стойнов. Необходимо е да се коригира финансирането в здравеопазването, като за целта има няколко лоста, обясни д-р Стойнов. Един от тях е заделянето на по-голям процент от БВП, който да отива в сектора. Реорганизация в спешната помощ и корекция на заплащането на медиците, предвиждат още от ГЕРБ, обясни докторът. Акцент в сектора „Здравеопазване" е поставен върху майчинското и детско здраве, както и върху борбата със заболявания като рака. Изключително много ще се работи и за подобряване условията на труд на младите лекари. „В момента 50-годишните лекари сме гръбнакът на здравеопазването. Младите бягат в чужбина, а ние ще стареем. Ако спешно не се вземат мерки, след няколко години ще се получи вакуум", обясни загрижеността на ГЕРБ д-р Стойнов.

Като свой ангажимент бъдещите депутати поеха да работят за това Вонеща вода да си възвърне статута на курортно селище и да излезе от ограничаващия регистър на селските общини от ПРСР, за да може да кандидатства по програми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов