Полски карикатурни изложби в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Животът

24-09-2014, 06:18

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фествал на уличната магия "Златна котка" в Габрово

Те ще бъдат представени на 25 септември в 17:30 часа

За Музея „Дом на хумора и сатирата” годината започна с гостуване на полска карикатурна изложба, осъществено с любезното партньорство на Полския институт в София. Още тогава организаторите обявиха, че годината ще „завърши” също на полска сатирична вълна: Зигмунт Зарадкевич ще представи своя самостоятелна изложба и Музеят на карикатурата във Варшава ще размени с Дома своя колекция съвременна карикатура.

На 25 септември от 17:30 часа в зала 3 ще бъдат представени две разкошни експозиции на съвременна полска карикатура. Дори бегъл поглед ще увери зрителя, че е попаднал сред изисканата обстановка на почти бутикови експозиции.

ЗИГМУНТ ЗАРАДКЕВИЧ (роден 1951 г.), художник илюстратор, график, карикатурист и до съвсем скоро директор на Музея на карикатурата, се представя с ретроспекция – включено е най-доброто от автора от последните десетилетия, награждавани творби или такива, които той смята за своя визитна картичка. Габровци се запознаха с г-н Зарадкевич по време на журирането на XXI-то Международно биенале през пролетта на 2013 година. Като част от международното жури той се представи тогава в залите на Дома в традиционната изложба с творби на журито. Сега погледът към творчеството на Зарадкевич е много задълбочен и подробен: виждаме го развълнуван от глобални и общочовешки теми (антимилитаристични и екологични), проблемите на съвременния човек с неговото свръхтехнологично битие (публичната библиотека е препълнена с книги, но читателят предпочита екрана на компютъра), ще видим и фриволни интепретации на „мъжки” теми (сред главите на мислителите философи и писатели в една изложба е попаднал по специфичен начин и Дон Жуан!). Ето какво доверява художникът: „Ще можете да проследите моите чудатости и забавления... Тъй като не обичам да бърборя напразно, аз прекосявам света с молива си, писалката и туша в ръка и рисувам. Рисувам, защото съм пристрастен към това, защото това е моя вътрешна необходимост, това ми дава радост и освобождава емоциите ми”.

Изложбата на Музея на карикатурата във Варшава е подбрана така, че да представи пред публиката в Габрово най-активно работещите в жанра имена (от Анджей Млечко, Хенрик Цебула до Анджей Граняк, Мирослав Гринь и др., чиитo творби познавачите на полската карикатура са срещали и в последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата). Музеят на карикатурата е дълго лелеяна мечта на прочутия Ерик Липински, сатирик, журналист, илюстратор и карикатурист, бъдещ директор на институцията. Много преди да има своя сграда в центъра на Варшава и богата колекция от полска и световна карикатура, Музеят разполага само с личната колекция на Липински, дала начало на бъдещия безценен фонд. Минават десетилетия, за да се стигне до днешните над 25 хил. карикатури, илюстрации и скулптури от полски и чужди автори от 18 век до наши дни и Музеят на карикатурата се превръща в една от ярките и обичани забележителности на полската столица.

Очаква се гости на вернисажа да бъдат представители на Полския институт в София. Музикалната част отново е поверена на младите таланти от Музикален клуб „Весела”.

Двете полски изложби в зала 3 на ДХС очакват своята публика до края на месец ноември.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов