Безплатни кардиологични прегледи за Световния ден на сърцето

Животът

25-09-2014, 09:08

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световен ден на сърцето

В инициативата се включват болниците от Велико Търново и Горна Оряховица

Безплатни кардиологични прегледи ще проведе Регионалната здравна инспекция във връзка със Световния ден на сърцето - 29 септември. Идният вторник медици от четири лечебни заведения ще преглеждат всеки желаещ.

В инициативата се включват болниците във Велико Търново и Горна Оряховица, както и две частни клиники в старата столица, предаде радио Дарик. Телефоните за предварително записване са достъпни на интернет страницата на Регионалната здравна инспекция. На този ден ще бъде измерено кръвното налягане във фирма от региона, както и на участници в кампанията „Движи се и победи” на 27 септември.

Световният ден на сърцето се отбелязва за първи път през 1999 г. Основната цел е да повиши информираността на хората за сърдечно-съдовите заболявания и да популяризира превантивните мерки.

По данни на лечебните заведения за доболнична помощ от областта, за миналата година са регистрирани близо 154 хиляди посещения по повод на болестите на органите на кръвообращението. За хипертония, мозъчно-съдова болест, исхемична болест на сърцето са най- често получаваните сигнали. В края на 2013 година на диспансерно наблюдение са подлежали 77 091 души, което представлява 30,5% от цялото население на област Велико Търново.

В световен мащаб сърдечно – съдовите заболявания са причина номер едно за смърт, като към 2030 година се очаква от сърце да умират повече от 23 млн. души годишно. По данни на Световната здравна организация най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако основните рискови фактори - тютюнопушенето, нездравословното хранене и липсата на физическа активност са контролирани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов