18 китайски изпълнители пристигат във Велико Търново за тържествен концерт

Велико Търново Лайф

26-09-2014, 10:14

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникално "Лебедово езеро" по китайски - видео

Спектакълът започва в 19:00 в голямата зала на Общината

С международна научна конференция и концерт Институт "Конфуций" във Велико Търново ще отбележи две годишнини - 65 г. от основаването на КНР и установяването на българо-китайски дипломатически отношения и 10 г. от старта на международния проект "Конфуций". Честванията съвпадат и с 2-годишнината от създаването на института в старата столица.

Специално за спектакъла "Магията на китайската култура" в страната пристигат 18 изпълнители от китайския град Ухан. Те са подготвили богата програма с най-атрактивните китайски сценични изкуства.

Тържественият концерт е тази вечер от 19:00 часа в голямата зала на Общината. Почитателите на китайската култура ще могат да се насладят на характерни песни и танци от различни региони на далечната страна. По време на изпълненията ще звучат традиционни инструменти като бамбукова флейта и арху. Специална изненада за българската публиката е изпълнението на китайските гости на песента "Една българска роза".

Концертът се организира от търновския Институт "Конфуций", Университета по геонауки в град Ухан, с когото ВТУ поддържа договорни отношения, и централата Ханбан на институтите "Конфуций" в Пекин. Турнето на групата включва само два български града, като на следващия ден изпълнителите ще бъдат и във Варна. След това те ще изнесат по три концерта в Румъния и в Сърбия.

21 преподаватели, учени и изследователи ще представят свои разработки по време на конференцията "65 години дипломатически, икономически и културни отношения между България и КНР", която щ бъде открита от 14,00 часа в Институт "Конфуций". Участниците са от ВТУ, СУ "Св. Климент Охридски", Икономическия университет - Варна, БАН, Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции и др. Преди пленарните заседания ще бъде награден магистърът от Факултета по изобразителни изкуства Мартин Митев, който е автор на металната скулптура на кон в двора на Институт "Конфуций".  Той ще получи грамота и парична премия от 500 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов