Съдът реши стрелецът от Лясковец да остане зад решетките

Крими

26-09-2014, 12:58

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

В петък решават съдбата на стрелеца Петко от Лясковец

Петко Петков: Аз не съм терорист, те ми пращат 30 барети

Великотърновският окръжен съд отхвърли искането на Петко Петков от Лясковец за изменение на мярката му. Стрелецът пожела домашен арест или освобождаване срещу парична гаранция, но магистратите оставиха без уважение претенцията му.

Пред съда Петко Петков каза, че се страхува за живота на майка си –„ След няколко дни тя навършва 77 години, при средна продължителност на живота в България 65 години и предвид, че тя има два тумора на щитовидната жлеза, сама не може да се грижи за себе си. Имам завършено медицинско образование и такива умения, за да се грижа за нея“. Обвиненият в умишленото убийство на командоса Емил Шарков и раняването на трима негови колеги, се закле, че ако бъде освободен няма да се укрие, а единственото му желание е да е близо до неговата майка Стефанка. Защитата изтъкна мотивите, че последните 3 години и половина той не е напускал семейното жилище и бойния арсенал на стрелеца отдавна е иззет. Те подкрепиха тезата си с твърдението си, че 53-годишния лясковчанин няма да се укрие позовавайки се на здравословното му състоение, което не е стабилизирано. След раняването му той, претърпява няколко операции, отстранени са му органи и възстановяването му би било възможно само в домашни условия, категорични са защитниците на стрелеца. Адвокатите му Иво Пазаржиев и Филип Матев заявиха пред съда, че събраните доказателства през изминалите 6 месеца, макар да са 20 тома, са недостатъчни за обосновано предположение, че именно Петко Петков е извършител на престъпленията.

Пред магистратите обвиняемият заяви още, че баретите са нападнали дома му ненужно и никъде в световен мащаб няма такъв случай, при който дори са били изстреляни над 600 патрона по жилището му. „Аз не съм терорист, те ми пращат 30 барети“-жалваше се Петко пред съдията. 3 месеца лежах в психиатричната клиника в Ловешкия затвор, 10 камери ме записваха. Видяха, че не съм луд, а дори високо интелигентен човек. „Няколко дни преди нападението, разговарях през терасата с полициаи да ми бъдат удължени разрешителните за оръжията и те ме излъгаха“- продължава разказа си Петков. „Кълна се във всички светии, че съм направил всичко възможно да информирам света за корумпираните прокурори и полицаи“ каза още той.

Прокурор Маринов заяви, че искането за домашен арест е напълно недопусмо, предвид събраните доказателства, които безпорно уличават Петков. Позовавайки се на експертизиите и разказите на свидетелите опасността стрелеца да извърши други престъпления е реална, допълва още той. Обвинението изтъкна изказването на лясковчанина, че „неговия дом е неговата крепост, в която органите не реда не могат да проникнат“ – като разбиране различно от нормалните и общоприетите норми. „Петков  не търси правосъдие, а раздава!- допълни още прокурорът по делото.

Великотърновските магистрати решиха още мярката на Петков да не може да бъде обжалвана в срок от 2 месеца от днешното заседание.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов