242 224 лева икономия от електичество чрез модерна система за осветление в Габровско

Новините

26-09-2014, 14:33

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

От 2015 г. Габрово ще е с нова пречиствателна станция

Последната модернизация на уличното осветление е правена в период 2000-2003 година

Над 1 млн. лева са инвестирани в габровските села за въвеждане на енергийно ефективно общинско улично осветление. Очакваната икономия на електрическа енергия е 1 543 561 kWh/годишно, или 242 223 лв.

До момента са подменени осветителните тела в кметства Яворец, Драгановци, Стоевци, Армени, Камещица, Музга, Дебел дял, Гъбене, Кози рог, Мичковци, Лесичарка, Здравковец, Златевци, Гергини, Новаковци, Райновци, Балани, Гръблевци, Кметовци, Зелено дърво, Враниловци и Поповци.

Последната реконструкция и модернизация на уличното осветление е правена през периода 2000 – 2003г. Тогава по-голямата част от старите улични осветителни тела с живачни лампи в Габрово са подменени с нови натриеви лампи високо налягане. Демонтираните тела от града са използвани за възстановяването и поддържането на уличното осветление в селата. През 2012 г. след направено енергийно обследване бе установено, че на територията на селата съществуват 3 651 бр. осветителни тела, от които само 960 са ниско енергийни /50W  натриеви лампи/. Останалите 2 691 бр. осветителни тела бяха подменени с 35 W LED в събирателни и обслужващи улици и 70W LED по главните артерии по проект към Международен фонд Козлодуй.

С реализацията на този проект ще се повиши енергийната ефективност на уличното осветление в селата на територията на община Габрово, ще се намалят емисиите на парникови газове, енергийните разходи ще бъдат чувствително намалени, ще се подобри качеството на уличното осветление.

 Регулирането на осветлението ще се осъществява посредством специализирани програмируеми релета с индивидуален режим на работа за всеки трафопост от мрежата, като потреблението на електрическа енергията ще се отчита по двутарифно измерване.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов