Ислямска държава вече и в България?

Радикалната групировка Ислямска държава достигна Балканите

За това притеснително алармира румънският вестник „Путеря“. Според водещо заглавие на изданието джихадистите могат да взривят „барутното буре“ на Европа точно през нашата страна. „Ислямска държава има последователи и в България", посочва в друго заглавие в. „Адевърул“.

Според „Путеря“ Ислямска държава не само има „симпатизанти“ у нас, но и клетки в страните от региона - най-вече в България и бившите югославски републики със значително мюсюлманско население като Босна и Херциговина, Косово, Албания, Хърватия, Македония, както и Гърция.

През последните седмици етнически мюсюлмани в България рекламираха в социалните мрежи символите на терористичната групировка Ислямска държава, пише изданието, като се позовава на публикация в български вестник. В сряда се разгоря задочен скандал между президента Росен Плевнелиев и вестник „Дума“. В броя си от деня партийният вестник излезе с информация, че България е обещала да се включи в коалицията срещу Ислямска държава.

В ранния следобед обаче Плевнелиев опроверга това и упрекна ежедневника, че заради тяснопартийни интереси може да се дестабилизира цялата политическа система, а дори и да последва реакции от страна на радикалната групировка.

Малко по-късно бе обезглавен публични френски турист, отвлечен по-рано в Алжир

от поддръжници на Ислямска държава.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)