Горнооряховчанин получи с голямата награда в фолклорния конкурс "Борис Машалов"

Новините

01-10-2014, 12:23

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Форумът бе посветен на 100-годишнината от рождението на популярния фолклорен изпълнител

28-годишният Петър Георгиев бе удостоен с приза „Глас на годината” на Първото издание на Годишните фолклорни награди „Борис Машалов”. Форумът е посветен на 100 годишнината от рождението на един от най-популярните народни изпълнители. Домакин на първите фолклорни „Оскари” бе град Смолян. Инициатор и организатор е Константин Лазаров - участник в редица самодейни танцови състави, създател на фолклорно радио "Менци", а преди това - на сайт, посветен на българския танцов фолклор. Победителите в 10-те категории-сред които за глас, албум, инструментал, ансамбъл, хореограф и млад талант на годината, са избрани след онлайн вота на аудиторията и почитателите на родния фолклор, голяма част от които са българи живеещи в чужбина.

Петър Георгиев, който е художествен ръководител на групата за изворен фолклор в Писарево получи наградата си от Константин Лазаров. „Нека бъдем българи и запазим огъня на нашия фолклор”, призова 28 годишният изпълнител, който освен с участия, пеене и народна музика се занимава с издирване и съхранение на народни носии от всички краища на България. Петър Георгиев бе удостоен с награда редом с „Космическия глас на България” Валя Балканско, с известната изпълнителка от добруджанския край Верка Сидерова, Ансамбъл „Родопа” и др.

По повод на 120 годишнината от рождението на певицата Гюрга Пинджурова, домакин на награждаването от следващото издание на конкурса ще бъде община Трън, която символично получи щафетата от община Смолян и ще бъде домакин на вторите Годишни награди “Борис Машалов” 2015г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов