Строят нов парк и детска площадка в квартал „Зона В” във Велико Търново

Новините

01-10-2014, 15:42

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българските общини чакат 154 млн. лв. по европроекти

Инвестицията е на стойност 4 850 216 лева и включва обновление на старите и изграждане на нови паркове

С първа копка на парк и детска площадка в квартал „Зона В” във Велико Търново днес официално стартираха основните дейности по проекта „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм” . „Изключително съм щастлив с тази инвестиция от 4 850 216 лева, която ще бъде направена, за да имаме три нови паркови съоръжения и ще бъдат обновени още шест други обекта с такъв характер”, каза по време на официалната церемония за първата копка кметът Даниел Панов. Проектът се финансира от Европейски фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България. „ На 20.05.2013 г. се сключи договор между Община Велико Търново и Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на Управляващ орган на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализация на проекта. Общата стойност на допустимите разходи за основните обекти е 4 850 216, 97 лв. Безвъзмездната финансова помощ към бенефициента, т.е. към Общината е на стойност 4 607 706.12 лв., които представляват 95%”. Задължителният финансов принос на местаната администрация е 5% и е в размер на 242 510. 85 лв. Продължителността на проекта е 24 месеца или до 20 май 2015 година, включително.

 Велико Търново може да кандидатства вече и за зелен град, след като е започнало реализирането на проекти по Програмата „Зелена и балканска градска среда”. „С тези 9 милиона лева, които са инвестирани през последните години в града, децата и възрастните хора ще има къде да почиват”, каза още кметът Панов.  


        На тържеството в квартал „Зона В” във Велико Търново присъстваха представители на Общината, на фирмите-изпълнителки на обектите, граждани, а деца от детските градини зарадваха участниците в празника със свои изпълнения. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи свещеноиконом Славчо.   


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов