Министърът на вътрешните работи: Никой не знае колко са жертвите в Горни Лом

Крими

02-10-2014, 00:56

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жители на Горни Лом: загинали са 15-16 души, включително собственика?

Ще бъде използвана техника за безопасно разузнаване на терена

„Районът ще бъде огледан с безпилотни самолети, ще бъдат използвани роботи и по възможност военна машина.“- това заяви служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов на брифинг в Горни Лом. „Всички се надяваме да не се е случило най-тежкото, но по всяка вероятност ще има жертви. След като не сме ги идентифицирали, няма как да ги обявим“-допълни още той.

На брифинга присъства и директорът на национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”  - Видин генерал Николай Николов. „В 17:00 часа постъпва сигнала, като едновременно тръгват екипи на пожарната и полиция . 17:20 часа пристигат на мястото и заварват тежка обстановка. В периметър от 500 метра от взривения цех намират отломки от разрушенията. Приближават се на 25 метра от двете сгради – които след взрива ги няма.За щастие взривната вълна не е тръгнала към селото“- обяснява Николов. Шефът на Видинската пожарна заяви, че пристигналите на мястото огнеборци установили, че няма признаци на живот в непосредствена близсот до цеха. Последвали вторични взривове , заради които спасителните екипи са наложило да бъдат изведени. Николов заяви, че целия перимерът се наблюдава с 4 термокамери – и се надяват да бъдат засечени признаци на живот. Има трима доброволци готови да влязат, ако бъде засечено, че има оцелели. След сериозни консултации с експерти е взето решението, че  не е необходима евакуация, защото няма опасност за жителите на населеното място. Взетите проби атмосферен въздух и вода са в рамките на нормалното. Николов е категоричен, че ако все пак се наложи евакуация, училищата имат готовност да приемат жителите на селото. “Ще бъдем тук до последно, докато имаме най-малката надежда да установим признаци на живот и да помогнем“-допълни той.

„Незабавно е предадена информацията на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и е създадена организация за действие.“ - това заяви главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. В момента, в който изтече срока, 24 часа от последния взрив, под ръководството на националната следствена служба ще започнат първоначалните дейности по разследването“ – каза още той. На 15 септември са установени нарушения в цеха по отношение на производствения процес и съхранението на боеприсите, но дали това е причината за трагедията ще бъде установено от предстоящите експертизи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов