В Плевен приложиха лечение на колянна става с течен имплант

Екип ортопеди от Плевен за първи път в България и Източна Европа приложи иновативен метод с течен имплант за лечение на колянна става

Екип ортопеди от Плевен за първи път в България и Източна Европа приложи иновативен метод с течен имплант за лечение на колянна става. Това съобщи в пресклуба на БТА доц. Вихър Ковачев - ръководител на Университетската катедра по ортопедия и травматология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски". Той уточни, чрез интервенцията е приложена на 56-годишна жена за покриване на хрущялни дефекти. Авангардната технология е алтернатива на поставянето на изкуствена става. В екипа на доц. Ковачев са асистентите д-р Христо Гигов, д-р Манчо Ковачев и д-р Емил Симеонов. Миниинвазивната хируругическа намеса е продължила 50 минути. С импланта се премахва началната артроза, изчезва болката и втвърдяването на тъканите. По думите на доц. Ковачев се избягват възможни рискове за усложнение и многократно се скъсява времето за възстановяване на оперирания. Около три седмици пациентът се придвижва с помощно средство, но няма болки и бързо се завръща към нормален начин на живот, поясни медикът.

Днес екипът ще извърши втора подобна операция. Пациентът е 23-годишен мъж, при който липсва част от хрущяла след травма в дясна колянна става.

Използването на течен имплант се прилага в световната медицина от две години - първи са лекарите в Квебек /Канада/, каза доц.Ковачев. Методът се използва често в САЩ и в Западна Европа. Манипулацията в Италия, например, струва 30 000 евро, а в Плевен - 5 000 лева. Плевенският екип ще предложи в бъдеще държавата да подпомага пациенти, които се нуждаят от поставяне на течен имплант, както го прави за протезирането, предава БТА.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов