Нов закрит плувен басейн ще има Павликени

Мисия

02-10-2014, 14:16

Снимка:

община Павликени

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първа копка по проект за закрит басейн в Павликени

Първа копка по проект за спортни обекти за 6,9 млн.лв. направиха в града

Първа копка на нов закрит плувен басейн направиха в Павликени кметът инж.Емануил Манолов, плувецът - участник в Олимпиадата в Монреал през 1976г. и почетен гражданин на Павликени Николай Ганев и строителят Павел Калистратов.

Модерният комплекс ще е разположен до Спортната зала в града. Изграждането му е по проект  “Спорт, пълноценен отдих и развлечения на територията на община Павликени – СПОРТ Павликени”. Той е най-мащабният проект в спортната инфраструктура, изпълняван с европейски средства на територията на община Павликени. Основната  му цел е осигуряването на устойчиво развитие на община Павликени, повишаване на жизнения стандарт на населението на общината и подобряване на селищната среда, посредством развитие на социалния туризъм чрез създаване на условия за спорт, отдих, туризъм и развитие на младежките дейности.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ е сключен на  27 ноември 2012 година между Община Павликени и ДФ „ Земеделие” по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007- 2013 година. Договорът е на стойност 6 915 134,00 лв. Сумата е изцяло поета от програмата, а Община Павликени има единствено нефинансов принос.

«С реализирането на този проект ще бъде постигната една от стратегическите цели на Община Павликени, а именно утвърждаване на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм като средство за подобряване на здравето и физическата годност на населението, максимално разширяване дела на обхванатите в организирания спорт  различни социални групи“, каза инж.Манолов.

Той представи пред официалните гости обектите, които са включени в проекта:

Спортен комплекс „ Йордан Петров- Графа”, в който трябва да бъдат изградени покрит плувен басейн, реконструирани два тенис корта - игрище за мини футбол, както и частично изграждане на ограда на комплекса.

Реконструкция на градски стадион „ Ганчо Панов”, където съществуващата хижа ще бъде преустроена в спортно общежитие, ще бъдат изградени съблекални, ще бъдат подменени седалките на стадиона, както и реконструирана оградата на комплекса.

Изграждането на площадки за спорт и отдих в град  и селата Бяла Черква, Недан, Карайсен и Върбовка.

Сградата на покрития плувен басейн ще бъде съставена от две различни по височина тела. В по-високото тяло ще е разположен плувния басейн с размери 12,5х25м. Басейнът ще е с пет състезателни коридора. Към басейна ще са осигурени метални сглобяеми трибуни за 110 зрители.

В приземното ниво на  ниското тяло ще бъдат  разположени обслужващите помещения – каса за продажба на билети, съблекални, помещения за треньори, зала за физическа подготовка, а в сутерена ще бъдаг помещенията за домакина, за съдиите, лекарски кабинет и др.

Ще бъде създадена топла връзка между покрития басейн и съществуващата спортна зала.

Терените за двата нови тенис корта и иггрището за мини футбол са разположени до покрития плувен басейн. Предвижда се трите площадки да бъдат с нова винилова настилка и осветление и да бъдат оградени с мрежи с височина 4м.

На градския стадион „Ганчо Панов“ да бъде построена нова сграда, в която са разположени съблекални за отборите с бани и тоалетни към тях, помещения за треньорите със собствен санитарен възел, помещение за съдиите със санитарен възел, лекарски кабинет и складово помещение. 

Съществуваща хижа ще бъде превърната в спортно общежитие. В нея ще има стаи за съдиите, дневна с офис, както и четири спални с общо 10 легла собствени санитарни възли.

Предвижда се силно амортизираните  дървени пейки на стадиона да се заменят с 3000 броя метални седалки. Оградата на стадиона ще бъде с височина 2,2м от ажурни метални платна.

 

Площадки за спорт и отдих в Бяла Черква, с.Недан, с.Карайсен и с.Върбовка ще бъдат изградени по този проект. В Бяла черква ще се изградят две беседки и площадка за фитнес на открито със следните уреди: успоредка, висилка, крос тренажор, дъска за сърфиране, уред за гъвкавост на краката, стол за разтягане на краката, стол за издърпване, стол за избутване, масажор за гръб и кръст, разтягане на гръб и кръст, колелото на Тачи, уред тип „Ездач”.

Подобни уреди ще бъдат поставени и на площадките в с.Недан, с.Караисен и с.Върбовка. В с.Недан и с.Караисен към фитнесите на открито ще бъдат създадени и детски площадки с люлки, пясъчници и катерушки.

Към настоящият момент са проведени тръжните процедури и са избрани следните изпълнители:

-за управление и отчитане дейностите на проекта е сключен договор със ДЗЗД „Обединение Павликени 2013” гр.Варна

-за изпълнение на строителството е сключен договор с Консорциум „Спорт Павликени” гр.София

- за упражняване на строителен надзор е сключен договор с „Градиакт консулт” ООД гр.София

- проектант е „Лидер проект” ЕООД гр.София, която ще изпълнява и авторски надзор на обекта;

"С реализирането на настоящия проект ще се създадат предпоставки за ефективно участие на младежите  и необлагодетелстваните групи в обществения живот, ще се създадат условия за системни спортни занимания за децата, младите хора и хората с увреждане, които ще изградят у тях навици за водене на здравословен начин на живот, изграждане на силен характер, воля за победа, чувство за отговорност, толерантност и умения за работа в екип, подчерта инж.Манолов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов