Евгени Стоев представи мащабната програма на ГЕРБ за саниране на жилищнитe сгради, безвъзмездната помощ е още една причина да гласуваме с номер 9

Проблемът със санирането на старите жилищни сгради у нас не търпи отлагане, категоричен е Евгени Стоев, трети в листата на ГЕРБ за Великотърновски избирателен район. За разлика от предишните опити да се реши проблема, програмата на ГЕРБ е напълно реалистична и изпълнима, защото разчита на средства от държавния бюджет, обяснява икономистът. Санирането, планирано от ГЕРБ ще започне от многофамилните жилищни сгради.

За целта само през първите две години са предвидени над 2 млрд. лева, с които да се ремонтират половината жилищни сгради (старите жилищни блокове) на територията на цялата страна. Вторият етап включва и малките жилищни кооперации, дори еднофамилни къщи. При втория етап интензитета на помощта ще намалее до 75% за блоковете и малките кооперации, а за къщите държавната подкрепа ще бъде  фиксирана сума. Това означа, че за собствениците на жилища през първите 2 години санирането ще е напълно безплатно. Необходимо е единствено тяхното съгласие и декларация.

Разходите за отопление на домакинствата ще намалеят между 30 и 50%, заяви икономистът Евгени Стоев, като припомни, че това ще удължи живота на сградите с повече от 30 години. Програмата „Енергийна ефективност” на ГЕРБ включва още:
 саниране и смяна на дограма;
 ремонт на покривите;
 ремонт на асансьорите;
 укрепване на конструкциите (при панелните сгради).

Всяко домакинство печели от тази програма, категорично заяви третият в листата на ГЕРБ. Спестените средства от разходи за отопление ще увеличат семейния бюджет, а новият облик и удълженият живот на сградата увеличават стойността на имота. От програмата ще могат да се възползват и тези, които вече са санирали апартаментите си. Когато цялата сграда е санирана - разходите за отопление намаляват с допълнителни около 10%, защото няма загуби на топлина от съседните апартаменти. Освен това не е необходимо те да правят лични разходи за ремонт на покрива, асансьора и за ремонт на конструкцията за удължаване живота на сградата. Ще се увеличи и разполагаемият доход на населението, което вдига покупателната способност и така се стимулира икономиката. Удълженият живот и повишената пазарна стойност на санираните жилищни сгради ще съживи пазара на недвижими имоти. След санирането ще има реална промяна в облика на градовете и подобрена жилищна инфраструктура.

Евгени Стоев подчерта, че мащабната програма „Енергийна ефективност“ на ГЕРБ ще подобри качеството на въздуха и ще доведе до спестяване на емисии на парникови газове. Програмата на ГЕРБ реално ще стимулира малките и средни предприятия в сектора на строителството, защото при изпълнението й ще се разкрият десетки хиляди работни места  за проектанти, строители, енергийни одитори, асансьорни техници, производители на изолационни и крепежни  материали и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов