Днес е ден за размисъл преди вота за нов парламент

Политическата агитация днес е забранена

Утре, 5 октомври, ще се проведат парламентарни избори, които са предсрочни. Предизборната кампания продължи от 5 септември и завърши вчера, на 3 октомври. Днес е ден за размисъл.

В деня за размисъл секционните избирателни комисии се снабдяват с изборните книжа и бюлетините. В изборните помещения  и пред тях се поставят информационни табели, образци на бюлетините, списъци с партиите, коалиции и независимите  кандидати. Днес е забранена политическата агитация и разпространяването на информация за социологически проучвания за утрешния вот под каквато и да е форма.
На предходни избори имаше опити да се огласява такава информация под формата на  игри, класации или някакъв вид състезания, но това е забранено от закона, припомнят говорителите на Централната избирателна комисия. За тези избори ЦИК разреши публикуването на междинни социологически проучвания в деня на вота само в социалните мрежи и в личните блогове. Обявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден. 
Поводът за становището на ЦИК бе писмо от издатели и директори на вестници, телевизии и радиа. По данни на ГРАО с право да гласуват за парламент на 5 октомври са общо 6 875 199 души. Избирателни права имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват  наказание лишаване от свобода.
Български гражданин, живеещ извън страната, може да заяви намерението си да гласува не по-късно от 25 дни преди изборния ден /9 септември 2014 г./ чрез писмено заявление-декларация за гласуване в секция извън страната по образец. Избирателните секции на територията в страната покриват общините на всички 31 избирателни района.
На предстоящите утре извънредни парламентарни избори ще има абсолютен рекорд на броя секции за гласуване извън територията на България. До този момент те са около 450 в над 355 населени места извън страната. Само за Турция те са 136. Във всички 60 държави, в които има разкрити секции, във всяка една от тях, ще има минимум един представител на българската държава и той ще бъде държавен служител, увериха от МВнР.
Това означава, че той не членува в никаква политическа  организация, което ще важи и за 136-те избирателни секции в Турция, обясниха от министерството. Общият брой на членовете на секционни избирателни комисии /СИК/ зад граница е 2140 души - по петима членове в 428 секции. 
От тях приблизително около 600 са излъчени от политическите партии. Останалите 1540 са попълнени по предложение на МВнР и на ръководителите на дипломатическите мисии. От изборната администрация съобщиха, че за чужбина са отпечатани 400 000 бюлетини, а за страната 7 575 000. В 500 секции на 10 изборни района експериментално се въвежда и машинно гласуване. Изборите се произвеждат по пропорционална система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции или инициативни комитети.
За място в 43-то Народно събрание ще се състезават 18 партии и седем коалиции. На 2 септември в ЦИК бяха определени и  поредните номера на партиите и коалициите в бюлетините от 1 до 25. Ако гражданин, който иска да гласува, е с изтекъл срок на личната карта, тя е повредена, унищожена, изгубена, открадната  или в процес на издаване, избирателят се допуска до гласуване при представяне на удостоверение от органите на МВР за издаване  на лични документи.
Ако гражданинът е в чужбина и има проблем с валидността на личната карта или на паспорта или ако ги е  загубил или повредил, удостоверение по образец се издава от дипломатическото или консулско представителство на България. Ако секционна избирателна комисия не допусне гражданин да гласува по някаква причина, то решението на СИК може да се  обжалва в районната избирателна комисия, която пък се произнася до един час.
Списъците на заличените лица са публикувани преди десет дни. За първи път на парламентарни избори ще има и експериментално машинно гласуване в няколко избирателни района. ЦИК публикува методическите указания за гласуването и то е много лесно, по-опростено от тегленето на пари от банкомат. До 25 септември в Централната избирателна комисия бяха регистрирани 6618 наблюдатели от 28 неправителствени организации - включително четири международни организации.
Забрана за продажбата на алкохол в деня на размисъл се прави по преценка със заповед на кмета на съответната община. Все пак употребявайте умерено и с добри мезета, препоръчват стари изборджии. Опасността е да не се гласува с махмурлук, а после да се съжалява дълго време...



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов