50 години от създаването на Домът на културта в Габрово

Новините

06-10-2014, 15:16

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Националният конкурс „Дора Габе“ - шанс за млади поетеси

По случая юбилея ще се проведе концерт "Хубава си, татковино"

С концерт-спектакъл „Хубава си, татковино“ ще отбележи 50-годишния си юбилей Домът на културата в Габрово. Събитието ще се състои на 7 октомври от 18:30 часа, а на сцената ще видим състави и формации, които работят в Дома, както и такива, които са стартирали творческия си път от там. Специални гости ще са Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, трио „Тенорите“,  пианистката проф. Ружка Чаракчиева и джаз-певицата Весела Морова.

Домът на културата „Емануил Манолов“ е изграден само за пет години от 1959 до 1964. Негов архитект е Карл Кандулков, а скулптурното оформление е дело на проф. Илия Илиев. Важни моменти от историята на града са художествено интерпретирани в барелефи и монументални стенописи в интериора му, вратите прозорците и вътрешните стълбища са украсени с розетки от ковано желязо, фоайетата са облицовани с разноцветен мрамор.

С годините сградата се превръща в истински дворец на културата, който подслонява редица школи, ансамбли и организации, свързани с културата и образованието в Габрово. В него гостуват огромен брой оперни, симфонични, балетни, музикални и танцови спектакли.

Част от историята му ще можем да видим и по време на самото представление в специалния филм с архивни кадри, спомени и снимки. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов