Велико Търново - зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм

Животът

06-10-2014, 16:31

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Ще бъдат благоустроени парковете в града, създадени детски площадки и зелени площи

Изграждане на нови паркове и детски площадки и обновяване на обекти с подобен характер започва по проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Той е с продължителност 24 месеца и е на стойност 4 850 216 лева, съобщи пред журналисти Снежана Данева – заместник кмет на общината. Тя уточни, че общата стойност на безвъзмездната финансова помощ към бенефициента - Община Велико Търново, е 4 607 706 лева. Собственият принос на Общината е в размер на 242 510 лева. Проектът се реализира по ОП „Регионално развитие”.
Атрактивни дейности ще реализира проектът за благоустрояване на парк „Света гора”. За там са предвидени алейна мрежа и настилки, кътове за отдих, включително и панорамни площадки, създаване на три детски площадки, както и на осем спортни и атракционни съоръжения. 
Предвижда се изграждането на традиционни велоалеи и такива за планинско колездене. Парк и детска площадка ще бъдат изградени и в квартал „Чолаковци”. За жителите на квартал „Зона В” по проекта също ще бъдат направени детска площадка и парк. 

Тротоарната настилка около парк „Майка България” ще бъде довършена със средства от новия проект. Предстои реконструкция на детската площадка и алейната мрежа в парк „Марно поле”, както и изграждане на ограда и поливна система в обекта. Улично осветление, поливна система и ограда предвиждат проектни дейности и в парк „Руски” във Велико Търново. Поливна система ще бъде изградена в парк „Акация”. Довършителни дейности по благоустрояване ще бъдат направени в квартал „Колю Фичето” между улиците „Полтава” и „Симеон Велики”, обясни арх. Николай Чолаков. Той уточни, че вече са избрани изпълнителите на обектите. От екипа на проекта обясниха, че обектите трябва да приключат до 20 май догодина. Да бъдат опазвани парковете и създадените в тях съоръжения призова Мариела Цонева – директор на дирекция „Общинско развитие” в Общината. Тя сподели, че в изградените с европейски средства места за отдих във Велико Търново редовно има вандалски прояви, което прави трудно поддържането им в добро състояние.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов