„Празник на духовната музика” в Габрово

Животът

08-10-2014, 11:44

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Уникално културно събитие, организирано от държавни институции, община Габрово, Православна църква и неправителствена организация ще се проведе в града на хумора.  Фестивалът „Празник на духовната музика” ще оживи Габрово за 12 път.

Празникът е посветен на света Петка Българска и се провежда дни преди Духовния празник на Габрово и се провежда в две поредни вечери - събота и неделя, от 18:30 часа, в храм ”Света Троица” и ХГ ”Христо Цокев”.

Първият концерт е под надслов ”Източно-православни песнопения”, ще бъдат изпълнени два тропара специално написани от композитора Стоян Бабеков, посветени на Света Петка.

Гостите от Гърция са подготвили програма с византийски псалми. Освен мъжките хорове, участие във фестивала ще вземе и смесен хор от Ловеч.

В Художествената галерия ще бъдат експонирани тревненски икони, а Габровският камерен оркестър ще представи меса от Моцарт. Изпълнителите  този път са от София , а хоровият  смесен състав е към Българската академия на науките. В концерта втората вечер  освен гръцкия мъжки хор ще вземат участие  два дамски състава от Пловдив и Ямбол.

По традиция ще бъде издаден диск с всички изпълнения по време на фестивала.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)