Паднаха емблематичните червени крепости на Великотърновска област

Животът

08-10-2014, 13:54

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

ГЕРБ отвоюва Павликени, Полски Тръмбеш вече е на ДПС

Седем от десетте общини в Област Велико Търново са на ГЕРБ, според резултатите от вота в неделя. Най-голямата партия у нас подобри местния си резултат от миналата година, когато след парламентарните избори БСП доминираше в региона. Знаково е, че хората на Бойко Борисов отвоюваха дори и традиционно червена община като Павликени. За разлика от 2013, когато селата в общината бяха червени и само населението в самия град си избра ГЕРБ, сега дясната формация води с повече от 100 гласа пред левицата. Този факт е особено показателен предвид това, че в Павликени управлява кмет, смятан за емблематична фигура на левите и един от техните успешни управници в страната. Освен това, в миналия парламент павликенчани имаха свое представителство, в лицето на съгражданката им – депутатката Милка Христова от БСП. Тази година срещу нея от ГЕРБ извадиха младия политолог Венцислав Георгиев, който бе на 16-то мястото в листата им.

Другата знакова за червените община Полски Тръмбеш също се предаде. Но на ДПС. Хората на Доган са спечелили там 1439 гласа, втората позиция е за БСП. Червените са предпочетени от 1346 избиратели. Третото място е за ГЕРБ с 1332 гласа. След челната тройка са Патриотичният фронт, България без цензура, Атака, Реформаторският блок. В традиционно червения район най-малко гласове от парламентарно представените партии е получила партията на Гeорги Първанов. Като изненада може да се приеме и фактът, че ДПС са първа политическа сила в Златарица. Партията е получила 540 гласа. Втората позиция е за Патриотичния фронт, които са предпочетени от 416 избиратели. 267 са бюлетините, пуснати за ГЕРБ. “БСП лява България” са едва на четвърта позиция. Следват партията на Бареков, Атака, АБВ и Реформаторският блок.

След неделя, ДПС вече владее две общини, а БСП спечели само една – малкия Сухиндол. 2272 са имащите право на глас там. От тях са гласували 1220 души, действителните гласове са 1114. “БСП лява България” са предпочели 375 от избирателите, ГЕРБ имат 247 гласа. ДПС са втора политическа сила в Сухиндол с 202-ма гласоподаватели. Следват хората на Бареков, Патриотичния фронт, Атака, АБВ и реформаторите.

Интересен е и фактът, че ГЕРБ печелят в община Свищов, чийто кмет Станислав Благов беше в листата на Реформаторския блок за народни представители и проведе внушителна кампания, за да събере преференциален вот. Успя да спечели 2751 преференции, които обаче не му стигнаха да изпревари водача на листата Иван Иванов и да се сдобие с имунитета и занятието на народен представител. Гласовете за ГЕРБ в дунавската община са 3526, като феновете на Борисов и партията му доминират дори и в секцията, където гласува Станислав Благов. На реформаторите са заложили 2720 от жителите на региона, имащи право на глас. Трета политическа сила в Свищов е “БСП лява България”. За коалицията са гласували 2498 души. На четвърта позиция е ДПС, следват Патриотичният фронт, партията на Бареков, Атака и АБВ.

В Стражица ГЕРБ са успели да запазят добрите си позиции. За тях там са гласували 1783 души, втори са ДПС с 1640 гласа, а трети “БСП лява България”, които са предпочетени от 849 избиратели. Следващите позиции са за България без цензура, Патриотичния фронт, Атака, АБВ и Реформаторския блок.

Очаквано ГЕРБ имат най-много гласове и в Лясковец. Там за партията са гласували 1962 избиратели. Втората позиция с 1246 гласа е за червените, а третата за Патриотичния фронт. Извън призовата тройка са партията на Бареков, Атака, ДПС, АБВ и реформаторите.

Община Елена също си остава бастион на ГЕРБ в последните години. За партията на Бойко Борисов там са гласували 1461 избиратели, втори са социалистите със 770 бюлетини в урните, а трети ДПС със 701. След това в предпочитанията на избирателите се подреждат патриотите, АБВ, България без цензура, Атака и реформаторите.

В Горна Оряховица ГЕРБ постигат също много добър резултат. За партията на Борисов са гласували 6027 избиратели. Силният вот за ГЕРБ в общината е резултат и на преференциите за Клавдия Ганчева, които неочаквано я направиха народен представител. БСП лява България са втори с 3476 гласа, трети са патриотите с 2006 гласа. Следват ДПС, АБВ, Атака, реформаторите и България без цензура.

В най-голямата община Велико Търново ГЕРБ печелят с 13 441 гласа, “БСП лява България” са втори. За тях са гласували 6060 избиратели. Трети е Патриотичният фронт, който е предпочетен от 3463 жители на региона. Следват реформаторите, АБВ, Атака, ДПС и ББЦ.

Данните за резултатите по общини са от паралелно преброяване. Възможно е да има минимално несъотвествие с цифрите на ЦИК, но то не влияе на общите резултати.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов