Търновски ученички впечатлиха жури от Норвегия с оригинални екоидеи

Мисия

09-10-2014, 09:17

Снимка:

Славка Проданова

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

С международен сертификат откриват учебна година в ПГ по туризъм във Велико Търново

Мартина и Станислава прославиха ПГ по туризъм във Велико Търново

Джуниър Ачийвмънт България и Ungt Entreprenorskap Sogn ог Fjordane, партньори в проекта „Зелено предприемачество за устойчиво развитие” проведоха иновационен лагер и презентации пред жури на ученици от България и Норвегия Предизвикателството пред участниците в еко лагера беше да разработят екологична бизнес идея, която да вдъхнови обикновените хора по света в техните общности, да предприемат конкретно действие, което да намали натиска върху околната среда на планетата. Участниците трябваше да подготвят презентация, за да представят идеята си пред жури, като за целта имаха възможност да ползват помощта и съветите на бизнес консултанти на Джуниър Ачийвмънт България, които притежават опит в зеления бизнес и предприемачеството. Критериите при оценяването - реализируемост; реалистичност на финансовия план, канали за дистрибуция и маркетинг; обвързаността с темата, степента на иновация, мащаба на проекта, представянето и структурирането на бизнес идеята, презентационните умения на участниците и адекватните отговори на въпросите на журито.
Екипът на Мартина Бонева - Eco Corner, зае второ място като предложи иновативна концепция за еко ресторант, изграден и обзаведен от естествени и рециклирани материали, произвеждащ сам своята електроенергия чрез соларни панели и пречистващ водата със специална система. В ресторанта се сервират ястия, приготвени единствено от натурални продукти, с които заведението ще се снабдява от производители от местната общност. Младите предприемачи ще организират и месечни образователни курсове в ресторанта, които клиентите ще могат да посещават, за да разберат как могат да прилагат принципите на устойчивото развитие в собственото си ежедневие. Първият ресторант ще бъде създаден в София, а потенциалът за бъдещо развитие, чрез верига ресторанти в страната и чужбина, е голям. Ще бъдат предлагани и доставки по домовете с велокуриери. Предприемачите разчитат да натрупат първоначално финансиране чрез платформи за краудфъндинг (общесвено финансиране) като Kickstarter и GreenHero. 
Екипът на Станислава Бонева Eco Gym зае трето място с идеята - да мотивират хората, които редовно ходят на фитнес, да направят нещо полезно за околната среда, без да трябва да променят по някакъв начин своята регулярна тренировка. Екипът ще създаде фитнес, в който ще бъдат поставени фитнес уреди (такива вече има съществуващи на пазара), които дават възможност енергията от механичното движение при тренировката да бъде съхранявана и превърната в електричество. Пред фитнеса ще бъде поставено голямо табло, което ще показва количеството произведено електричество от клиентите през месеца и също ще калкулира колко емисии CO2 са спестени чрез тяхната ангажираност. Най-активните хора, които правят упражнения на тези уреди, ще получават специални отстъпки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов