Условна присъда за 267 000 лв. укрито ДДС

Осъденият обжалва, не бил виновен

Окръжният съд в Бургас осъди на 2 години условно с 5 години изпитателен срок Андрей Маринов за укрито ДДС в размер на 267 000 лв. Той обаче обжалва, а защитникът му поиска Апелативният съд да намали наказанието наполовина.
С присъда от 3-ти април 2014 г. първоинстанционният съд е признал Андрей Маринов за виновен в това, че за периода от 13.07.2006 г. до 13.11.2006 г. включително, в гр.Бургас, при условията на продължавано престъпление, пред органите по приходите - ТД на НАП - гр.Бургас, като извършител, в качеството си на управител и едноличен собственик на капитала на ЕООД, регистрирано в гр.Бургас, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери . Става въпрос за 267 012,77 лв. данък добавена стойност укрит чрез неистински данни в 5 броя подадени справки - декларации, които се изискват по Закона за данък добавена стойност и приложените към тях дневници за покупки. Те били подадени по електронен път от името на упълномощен от подсъдимия с нотариално заверено пълномощно счетоводител в счетоводна къща. В дневниците за покупки по ЗДДС той включил 27 бр. неистински документи - данъчни фактури, издадени в нарушение на ЗДДС, в които са отразени сделки между въпросното ЕООД и други търговци, които реално не са били осъществени, и съответно отразил в посочените справки - декларации по ЗДДС данък добавена стойност, който реално не му бил начислен.
Защитникът му заяви пред въззивния съд, че наложеното наказание е неправилно. Решаващият съд не взел предвид, че Маринов признава фактите и обстоятелства, посочени в обвинителния акт, като твърдят, че същите не съответстват на събраните доказателства. Според адвоката с тях се установявало, че подзащитният му е имал отношения с друга фирма, която изкупувала за него селскостопанска продукция от производителите. Затова не бил налице умисъл на деянието, за което е осъден. Защитникът обърна внимание на продължителния период, в който протича наказателното производство и поиска Маринов да бъде наказан с 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.
Подсъдимият заяви, че бил работил за заплата а фактурите, които отчитал в счетоводната къща, не били фалшиви. Той не бил усвоил нито стотинка.
Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас помоли съда да потвърди атакуваната присъда. Прокурорът намира наложеното на Маринов наказание за справедливо. По делото било доказано, че подсъдимият е представял фактури за фиктивни сделки при изготвяне на справки – декларации по ЗДДС. Разследването установило, че голяма част от доставчиците по тях не го познават, а той не отрича, че лично е носел на счетоводната къща документи за изготвяните счетоводни документи. Прокурорът обърна внимание на упорството му да се регистрира по ЗДДС, без да е достигнал необходимия търговски оборот и на бързината, с която прехвърлил дружеството на трето лице, след като узнал, че ще му бъде направена финансова ревизия. Държавният обвинител коментира, че неговата защитна теза не оборва размера на укрития данък.
Апелативен съд – Бургас ще обяви решението си в законния срок.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов