Глад за шивачки, сладкари и сервитьорки във Велико Търново

Животът

11-10-2014, 10:45

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бизнесът усеща остър недостиг на шивачки и продавачки

Шивашкият и сладкарският бизнес в община В. Търново се раздвижиха и двата отрасъла изпитват глад за кадри, личи от обявените работни места в електронната борса на Агенцията по заетостта. 
Фирмите вече могат сами електронно да подават заявките за свободните си работни места в Агенцията по заетостта, без да е нужно да посещават Бюрата по труда, съобщава вестник "Янтра ДНЕС".
Спешно във Великотърновско се търсят 20 шивачки, за някои от позициите се изисква професионално образование. Трудът на жените зад шевните машини обаче е много ниско платен. Твърдата заплата е от 340 до 370 лева за осемчасов работен ден. Местните фирми търсят и 13 сладкари, няма изисквания за образование и квалификация. Фирмите не посочват какви възнаграждения гарантират на работниците си.
Свободни има и 20 места за пакетировачи и опаковчици. Работата е на три смени. Търсят се 10 бармани и сервитьорки.
Общо към момента свободните работни места в община Велико Търново са 178. Най-високата оферирана заплата е за кранист. Свободните места са две и заплатата е 800 лв. Продавачка в магазин е със стартово възнаграждение от 450 лв, а козметичка с минимална заплата от 340 лв. Има свободни работни места за пет кондукторки в градския транспорт. След началото на учебната година вакантни са четири учителски места за кадри с предучилищна педагогика.
Европейски работодатели ще търсят у нас IT специалисти, приложни математици, както и готвачи, камериерки, бармани и сервитьори за предстоящия зимен сезон. Това ще се случи в рамките на борсата Европейски ден на труда, която ще се проведе на 10 октомври в Бургас. Работодатели и трудови посредници от Австрия, Германия, Холандия, Великобритания, Италия, Чехия, Словения, Полша и България ще търсят кадри в сферата на туризма, но също така ел. техници, мотокаристи, заварчици, научни работници, берачи на ябълки и круши, работници за изработка на новогодишна украса.
Камериерка в хотел в Австрия е със заплата от 1300 евро. За същата свободна позиция във В. Търново се предлага възнаграждение от 420 лв. Чуждестранните фирми оферират компютърни специалисти със заплати между 4000 и 4500 евро месечно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов