Най-ценните документи на великотърновския Държавен архив вече са дигитализирани

Най-ценните масиви от документи на великотърновския държавен архив са били дигитаризирани през последните години, информира началника на хранилището Боряна Маринова.

Освен безспорно по-лесния достъп до документите, дигитализацията е необходима дейност за опазване и съхраняване на културното наследство, което се пази в архива. Процесът е трудоемък и скъп, но непрекъснато се полагат усилия в тази посока.

Дигитализираните документи се публикуват онлайн в рамките на локалната компютърна мрежа, за да може при необходимост да се използват за популяризаторска дейност. Маринова допълни още, че посредством новите технологии основните архивни процеси и дейности се автоматизират, като същевременно се улеснява и се разширява значително достъпът до научно-справочния апарат и съдържанието на документите, които са в архивната система на Държавен архив, както и до дигиталните копия. Това вече е факт с новата информационна система на Държавна агенция ''Архиви''. Всички дигитализирани документи и всички справочници са качени в сайта на Държавна агенция ''Архиви''. ''Така публичната част на тази информационна система от интернет сайта на Агенцията е достъпна за всички потребители на информация'', посочи Боряна Маринова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов