Продават дипломи за висше образование по 1200 лева

Дипломи за основно, средно и висше образование се продават на атрактивни цени в интернет, алармира областният вестник "Янтра ДНЕС". Срещу скромна сума човек може да стане какъвто си поиска – учител, юрист, икономист, дори лекар. Само 600 лв. струва тапията за основно, а с 200 лв. по-скъпо излиза документът за средно образование. Срещу 1200 лв. обещават диплома за бакалавър, а мераклиите да станат магистър трябва да приготвят по 1500 лв. До този ценоразпис се е добрал репортер на “Янтра ДНЕС”, който влязъл във връзка с търговците на фалшиви дипломи.
Наша проверка установи, че мрежата изобилства от сайтове, които предлагат тази услуга. Освен това наглите фалшификатори рекламират “услугата” си всячески – по електронната поща, чрез сайтове за колективно пазаруване, по форумите.
На един от порталите е посочено, че “дипломите са напълно изрядни за използване за всякакви цели, като например за намиране на по-добре платена работа”. Срокът за изпълнение на поръчката е три работни дни, като клиентът може да си избере освен университета, специалността, годината на завършване и дори успеха от изпитите. Контактът с търговеца се осъществява само с имейл, а плащането става при изпълнение на поръчката.
“Документът може да бъде с дата на издаване от 1996 до 2014 година, а за по-стари дипломи може да се направи като дубликат. Бланките са оригинални и имат всички необходими подписи, печати, холограми и други отличителни знаци. Ако желаете вписване и в МОН, цените се договарят допълнително”, обясни пред “Янтра ДНЕС” търговецът, който се представя с името Стефан Минев.
За да се ограничи търговията с фалшиви дипломи, през последните години документите се печата върху специална хартия и имат куп защити.
Освен това от 2009 година на сайта на МОН има регистри както за завършилите висшисти, така и за действащите и прекъснали студенти. Така че издаването на документа не може да стане без влизане в бази данни както на висшето училище, така и на министерството, а за целта е нужен вътрешен човек.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов