Свищовската болница пак иска финансова помощ от общината

Животът

13-10-2014, 13:38

Снимка:

svishtov.bg

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парче, откъртено от таван едва не уби пациент в свищовската поликлиника

Ако съветниците одобрят искането, това ще е поредния заем, отпуснат на лечебницата от местната хазна

МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” отново поиска финансова помощ от община Свищов. 

Поредната нужда от средства за лечебницата е възникнала след като е разплатила собственото си участие по проект, финансиран от европейските фондове. Начинанието приключи миналия месец и имаше за цел подобряването на условията за работа в болницата, която е извършила плащания към изпълнителя по проекта. Реализирането му даде възможност медиците да се чувстват по-комфортно  при осъществяване на своята дейност, писа общинският вестник Дунавско дело.

Средствата на болницата ще бъдат възстановени от управляващия орган след като бъдат приети финансовите отчети на проекта, но дотогава са необходими парични средства,  за да може  лечебното заведение да извършва други плащания, уточнил управителят д-р Евгений Митанов. Едно от тях е изплащането на заплатите на персонала, като в момента има забавяне на почти две месечни възнаграждения. Болничният управител е изпратил до Общинския съвет подробен финансов анализ за приходите и разходите на МБАЛ-Свищов. От него става ясно, че за първото полугодие на т.г. приходите на болницата са 1 597 000 лева срещу 1,4 млн. лв. за 2013 г. За същия период просрочените задължения са намалени с 344 хил. лв. Искането за помощта предстои да бъде разгледано от постоянните комисии към Общинския съвет преди да влезе в пленарна зала. Д-р Митанов изрази надежда, че то ще бъде удовлетворено.

Припомняме, че още през май 2012 година групата съветници на ГЕРБ излязоха с оздравителна програма за общинската болница, която с всяка година затъва все повече. В програмата се предвиждаше дори и отказ от съветнически възнаграждения, но общинарите от останалите политически партии отхвърлиха това предложение и вместо него отпуснаха на болницата пореден заем от 100 000 лева. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)