Народни песни от японския остров Окинава ще звучат в Павликени

Концертът е част от 25 дни на японската култура в България

Концерт на народни песни от остров Окинава в изпълнение на Юки Танабе ще се проведе в Павликени днес. Събитието започва в 17:30ч. в заседателната зала на Общински съвет Павликени.

Организатори на събитието са посолството на Япония в Република България и община Павликени. Концертът е част от 25-ти дни на японската култура в България.

Юки Танабе изнася концерти на окинавски народни песни из цяла Япония и като притежател на сертификат за преподавател в този жанр от Асоциацията на фолклорни песни от Рюкю, провежда уъркшопи за деца и води радио предавания за историята и символиката на традиционния песенен фолклор на Окинава. Повод за гостуването в България става „срещата“ й с творчеството на ансамбъла „Мистерията на българските гласове“.

Юки Танабе споделя, че българските и окинавските народни песни си приличат във вокално отношение. Изпълняват се като гласът се разгръща, но остава на една и съща височина. Различни исторически и географски причини, както и различните музикални традиции в двата региона са естествена предпоставка за много повече различия в мелодиите, ритъма, съдържанието на песните, но все пак съществуват и елементи, които ги обединяват.

Българската публика ще чуе най-популярните и обичани окинавски народни песни, изпълнявани при различни поводи и събития



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)