Холандски ансамбъл изправи на крака горнооряховчани с изпълнение на български фолклор

Велико Търново Лайф

14-10-2014, 09:47

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фолклорен спектакъл ще зарадва жителите на Горна Оряховица

В края на концерта българи и холандци се хванаха на хоро

Български фолклор в изпълнение на холандския ансамбъл „Чубрица” звуча в Зала 1 на Община Горна Оряховица. Гостите от Амстердам излязоха на една сцена заедно с ДФС „Раховче”, ФК „Сидер войвода” и Клубът за народни хора „Фолклорна броеница” при НЧ „Братя Грънчарови 2002”

Холандските самодейци се справиха перфектно с нелеката задача да пеят на български език. В репертоара си те представиха песни от различни фолклорни области на България. Публиката бурно аплодираше оригиналните фолклорни интерпретации на гостите. Изпълненията на „Чубрица” се редуваха с танците на самодейците от НЧ „Братя Грънчарови”. В края на съвместния концерт горнооряховчани и холандци се хванаха на общо българско хоро. На финала, като истински приятели, си размениха подаръци за спомен от срещата в Горна Оряховица.

Ансамбъл „Чубрица” е създаден от импресарио Яп ван Беелен, певицата Галина Дурмушлийска и хоровия диригент Иво Босвайк. Съставът е подкрепен от българския композитор и диригент Генчо Генчев.

Страстта към българската народна музика и пеене обединява певци, музиканти и диригент в едно цяло – Ансамбъл „Чубрица”. Целта на ансамбъла е овладяването на различните певчески стилове в България.

В Холандия Ансамбъл „Чубрица” е изнесъл до момента 58 представления, а в България по време на гостувания през годините има 28 концерта.

В Ансамбъл „Чубрица” пеят 18 певици и 10 певци. Изпълненията им съпровождат четирима музиканти. Диригент на ансамбъла е Иво Босвайк.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов