За да достигнат заветната субсидия, малки партии вкараха страната в патова ситуация, според Николай Ашиков

Царевград Търнов

14-10-2014, 12:20

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Председателят на ВТОбС и областен координатор на предприемачите в ГЕРБ коментира пред Velikotarnovoutre следизборната обстановка

„ГЕРБ няма да управлява в коалиция с ДПС! Това го каза Бойко Борисов на официалната пресконференция, повтаряхме го всички повече от месец! Някои хора обаче употребиха огромни усилия, за да направят обратното внушение“, каза пред Velikotarnovoutre лидерът на предприемачите в областната структура на ГЕРБ и председател на общинския съвет във В. Търново Николай Ашиков. Известен с твърдите си позиции в предизборната кампания, сега Ашиков окачестви обстановката след вота като патова. Нужно е да се запитаме защо се стигна до тук и някой да каже истината на хората в региона, категоричен е Ашиков.

Според неговия анализ, на тези избори за пръв път ДПС демонстрира капацитета си и факта, че електоралната им подкрепа е неограничена. „Този път от ДПС не помогнаха с гласове на левицата и това е една от причините за слабите резултати на БСП. Тези слаби резултати обаче са неприятни не само за тях - за да е стабилна България е нужно стабилно дясно, но и стабилно ляво. Днес забелязваме тенденция левицата да се стопява, а пък дясното, извън ГЕРБ, е раздробено повече от всякога. Ако политическите партии не се вземат в ръце, много скоро ДПС съвсем открито ще ръководи процесите в държавата“, предупреждава Николай Ашиков. Гневът му е насочен основно към малките партии. „За да достигнат заветния 1 процент подкрепа, при който получават държавна субсидия, някои субекти проведоха предизборна кампания, основана единствено на плюене срещу ГЕРБ и нейните лидери. На принципа, че с колкото по-голям се заяждаш, толкова по-голям изглеждаш, те правеха само това. Най-непонятно е такова поведение при малките партии, които са в дясното пространство“, заяви Ашиков.

Според него в изминалата предизборна кампания много политици и партии са излъчвали само негативни послания, а други са си служили с лъжи. Това е отвратило избирателите и е обяснение за отказа на половината българи да гласуват.

Разпиляването на гласовете и действията за понижаване на избирателната активност, са съвсем целенасочени, убеден е Николай Ашиков. По негово мнение участници в този сценарий са новосъздадени формации, както и политически субекти от Реформаторския блок. „Нека другите партии в Блока да не оставят нечие ненахранено его и личностни амбиции да диктуват поведението им“, призова Ашиков, който аплодира признаците на диалогичност, които се забелязват в Блока от последните дни. Председателят на Великотърновския общински съвет припомни, че ако влезем в поредица от предсрочни избори, това ще е гибелно за България.

„И след този вот най-голямо доверие отново получи ГЕРБ. Нека останалите в център дясно да подкрепят правителство на най-голямата партия, без да поставят фантасмагорични условия и без да извиват ръце“, призова председателят на ВТОбС Николай Ашиков 

Вчера от ГЕРБ започнаха преговори за съставяне на правителство с останалите политически сили, представени в парламента. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов