Габрово чества днес духовния си празник

Новините

14-10-2014, 13:02

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

50 години от създаването на Домът на културта в Габрово

Повече от 10 читалища ще представят съхранени традиции от областта

Духовният празник на Габрово – 14 октомври, посветен на покровителката на града Света Петка Българска започна с тържествена Света литургия, отслужена в 8:00 часа в храм „Успение на Пресвета Богородица“.

На този ден почитаме Света Петка Българска (наричана също Света Параскева) като покровителка и закрилница не само на българския народ, но и на дома, децата и семейството, имота и стоката, раждането и плодовитостта. В знак на признателност църквата я издига в култ. Цар Иван–Асен II е първият владетел, който осъзнава значимостта на Света Петка и чрез пренасянето на мощите й в Търново през 1238 г. най-красноречиво изразява своето и на българския народ преклонение пред светицата. Легендата разказва, че докато пътували от Епиват, където се намирало тялото на Преподобната, до Търновград процесията преминала през труднопроходими местности. Населението се стичало да се поклони на най-православната българска светица. По-късно там, откъдето е минала процесията са построени храмове в чест на Света Параскева. През XIII век мощите на Света Петка са минали и през Габрово по пътя за Търновград. Старият храм, който тогава е съществувал, бил наречен на нея. По-късно е разрушен и на неговото място през 1865 г. е издигната църква „Успение на Пресвета Богородица”.

В Дечковата къща по инициатива на Регионалния исторически музей от 17.00 часа ще бъде открита изложбата „Света Петка – духовната покровителка на Габрово”. В нея са включени събраните творби на тридесет и пет  деца и младежи на възраст от 5 до 17 години, творили лика на Светицата. Те са представители на няколко школи в Габрово: Детска школа „Енкаустика” с преподавател Румен Трифонов, Детска школа „Приложни забавления“ с преподавател Мариана Трифонова, Детска школа по изобразително изкуство при НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1928” с преподавател Мариана Трифонова. Най-малката участничка в конкурса е 5-годишната Вяра Пенчева с преподавател Елиза Ковачева. В конкурса за икона на Св. Петка се включиха и ученици от ОУ „Ран Босилек”. Победителите и участниците ще бъдат наградени.

От 17.00 часа ще се залови Петковденско сгледно хоро по повод празника. Очаквайте изпълнения на народни песни и танци от фолклорни състави към местните читалища, както и от представители на дряновското село Ганчовец. Хорото ще се извие около храм „Света Троица“, където ще се състои и второто издание на базара „Забравени традиции, живи вкусове“,  тъй нареченият „Селски мол“. Базарът се радваше на голям интерес при първото си издание през септември. Домашна продукция от селскостопанския двор и градина, ръчно изработени предмети, занаятчийски продукти и изделия, споделено време и радост - това са подготовили организаторите за празника. А те са четири габровски читалища НЧ „Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски 2011“, НЧ „Христо Смирненски 1949“ в кв. Русевци, НЧ „Христо Ботев 2008“ в с. Гарван и НЧ „Извор 1907“ в с. Съботковци.

Повече от десет читалища ще представят съхранените традиции в габровския край, както в производството и занаятчийството, така и в бита и творчеството. Ще има демонстрации на традиционни занаяти и домашни занимания, дегустации на традиционни селскостопански продукти и приготвени от тях автентични храни, характерни за трапезата на габровеца. Ще можете да опитате  истински папурник, бял мъж, триенца, качамак, тиквеник, щирник, домашен кашкавал и сирене, натурални мезета, квасено мляко, орехи, подправки за гозби, билки за чай. Ще има плетени на една кука изделия, терлици и калци,  танурчета, гаванчета, дървени лъжици и народни художествени изделия.

Поканени са местните занаятчии от Камарата на занаятчиите и етърските майстори, производители на мед, плодове и зеленчуци. Ще можете да се запознаете с единствения, може би, майстор-шапкар в региона, с колбасар, възродил вековния опит на предците ни в производството на тънки габровски мезета. Донесете си старото бакърено джезве или тиган, които са ви спомен от баба, дайте ги на майсторите калайджии и гледайте да видите как става „Джам прай, гледало прай“!

Читалищата-организатори и участниците в базара са преди всичко ентусиасти, търсещи връзка между отминалото и настоящето и според думите им: „Открихме, че в миналото градският женски пазар, изпълнен с цветове, вкусове и форми, събрани от отрудената земя на околията, се е намирал зад и около църквата „Св. Троица", открихме, че на Петковден се е играло "Петковденско сгледно хоро" - какво е то? Елате и разберете! Вдъхновени от тези факти всъщност сме готови да открием  II-рия Селски мол посветен на „Забравени традиции, живи вкусове", съчетал в себе си духовност, трудолюбие, красота и вкус. Дори и малкото останало в градината ще е достатъчно за душата.“

Базарът и фолклорната програма ще продължат до 19.00 часа. Инициативата се провежда с разрешението и подкрепата на Архиерейското наместничество в Габрово.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)