Ученик седна в стола на лясковската кметица Ивелина Гецова

Мисия

14-10-2014, 16:37

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Ден на отворените врати организира за поредна година общинската администрация в Лясковец, като поводът е Деня на българската община, отбелязван на 12 октомври. Днес месната власт отвори широко кабинетите в администрацията, за да посрещне ученици от СОУ „Максим Райкович”, които се отзоваха на поканата на кмета. Общо 15 учащи се в най-голямото лясковско училище, които представляват младежкия парламент в школото, изявиха желание да се запознаят с работата на управляващите в своя роден град. Бъдещите строители на Лясковец бяха предвождани от ръководителя на своя ученически парламент Марина Костадинова.

                Те се събраха в обновената зала на община Лясковец, където се провеждат местните заседания на общинския съвет. За работата на кмета като орган на местната изпълнителна власт и дейността на подчинената му администрация разказа д-р Гецова. Общ преглед за ролята на общинския съвет в месния живот направи председателят на лясковския парламент Даниела Арабаджиева. Порасналите момичета и момчета показаха голям интерес към работата на управляващите и още с пристигането си заявиха своето желание какви функции в управлението искат да изпълняват в деня на отворените врати. Оказа се, че учениците от горен курс на обучение са добре подготвени и знаят много по въпроси, свързани с общинските дела.

                Кмет за един ден стана дванадесетокласникът Георги Георгиев, а поста на председателя на парламента зае Цветелина Папазова, също от 12 клас. Зрелостничката Дарина Дончева пък влезе в ролята на заместник кмет на общината. За секретар на общината се обучава Александрина Александрова, а директори на техническа и финансова дирекции бяха съответно Валентин Георгиев и Виктор Младенов. Малко по-малките ученици от 9, 10 и 11 клас не претендираха за големите постове, но решиха, че има време и в следващите години ще опитат да ги заемат. Други интересни длъжности, които сами си избраха бяха главен счетоводител, ръководител проекти, юрисконсулт, пиар, началник гражданска регистрация, еколог, експерти по образование и спортни дейности, по култура и вероизповедания и гражданска защита на населението. С този си избор учениците показаха, че за тях, освен основните въпроси, които решава ръководството, едни от най-важните проблеми, които ги вълнуват са образованието, развитието на спорта, културното наследство на лясковчани и не на последно място опазването на околната среда и защитата на населението от бедствия и аварии.

                Кметът Георги Георгиев разгледа заедно с д-р Гецова входящата дневна поща, а младата председателка на местния общински съвет Цветелина Папазова, заедно с Даниела Арабаджиева се подготвяха с отчет за предстоящото честване на 10-годишнина на Асоциацията на председателите на общинските съвети, което ще се състои след три седмици. Всички останали сътрудници на общинските служители бяха въведени в ежедневната работа и вършиха заедно с експертите текущите задачи. Пиарът Павел Русев помогна за изготвянето на снимков материал и прессъобщение за отразяване на общинското мероприятие в Деня на отворените врати.

                Децата си тръгнаха с добри впечатления и доволни от успешното справяне с поставените задачи, но много скоро пак ще посетят сградата на общината, за да присъстват на заседанието на общинския съвет в края на месеца и да видят как законодателната власт изпълнява своите ангажименти към гражданите. Д-р Гецова обеща на младежите, че щом се сформира новото правителство, ще съдейства за осъществяване на среща с народните представители в Народното събрание на Република България.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов