Теглене на джип бе едно от атрактивните изпитания в състезанието "Железен мъж"

Животът

15-10-2014, 16:37

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

НВУ търси "Железен мъж"

22-годишно момче от Сливен е новия „Железен мъж“ на НВУ „Васил Левски“

Никола Балазов е победителят в тазгодишното спортно състезание „Железен мъж“, което се провежда за осми поред път във Националния Военен университет „Васил Левски“. 22-годишният курсант е родом от Сливен и участва за първи път в това съвернование.  „Чувствам се супер, радвам се, че станах първи, все пак всички момчета са подготвени и дойдохме да покажем какво сме научили!"- каза за Velikotarnovo.utre.bg победителят. Той определи като най-трудна дисциплина в състезанието тегленото на джипа. Според Балазов „железния мъж“ трябва да притежава сила, издръжливост, бързина и не на последно място – добро сърце. Победителят изтъкна и друга важна особеност – честността по време на съревнованието. Спортменството според него е задължително.

В състезанието взеха участие 6 отбора, всеки от които с по 2 души. Тази година участват не само курсанти, но и студенти, каза майор Константин Павлевски. Наградите за първо, второ и трето място бяха съответно 80, 60, и 40 левав. Първенците получиха също грамоти, медали, а отбора победител купа.

Спортната надпревара премина в 6 дисциплини. Първата задача за участниците беше пренасяне на 3 чувала с пясък – по 50, 60 и 70 килограма. Състезателите трябваше да поставят тежките торби на варели за 15 секунди.

Второто изпитание беше бягане с обла 4-метрова греда. При подаването на старта, участниците трябваше да поставят тежестта на раменете си и да пробягат 15 метра с нея. Отново бе определено време в което да се случи това – 15 секунди.

Третата дисциплина в състезанието беше търкаляне на 100 килограмова гума за 20 секунди. Тук се отчитаха по 10 точки за всяко претъркулване в рамките на 15 метра.

Бягане с два метални съндъка беше четъвртото изпитание, което изпоти смелчаците. Макар на пръв поглед това да изглежда фасулска работа, важно подробност е тежестта на металните „куфари“ . Всеки от тях беше по 40 килограма. И така – натоварени с по общо близо тон участниците трябваше да пробягат 15 метра. Ако изпуснат металните сандъци, се отчита само разстоянието, което са изминали, без точки за време.

Петата дисциплина се оказа най-атрактивна – теглене на джип на разстояние 50 метра. Състезателите трябваше да преместят 2 665-килограмовия автомобил, заедно с шофьора в него чрез въже.

Последното изпитание бе дърпане на въже, в което премериха сила два по два отборите. В него участие взеха и курсантки.

Най-атрактивните моменти от спортното състезание „Железен мъж“ на НВУ вижте в нашата галерия.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов