Започна изграждането на регионалното депо за отпадъци в Шереметя

Животът

15-10-2014, 17:05

Автор:

gignatova

Всичко от Автора

След 16-годишна сага, проектът най-после тръгна

Първа копка на регионалното депо за твърди битови отпадъци в село Шереметя бе направена днес. След като поректът се точи още от 1998 година, изграждането наистина стартира днес. Старта дадоха служебният зам.-министър на околната среда и водите Атанаска Николова и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица Добромир Добрев. 

Депото ще преработва отпадъците на общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Златарица, Елена и Стражица. Обекта трябва да бъде завършен в края на 2015 г.

„С началото на проекта можем да претендираме за европейски зелен регион и да кандидатстваме по всички проекти, за да може нашите градове да бъдат зелени и да бъдат съобразени с европейските изисквания на екологичното разнообразие”, подчерта в приветствието си Панов. Търновският градоначалник благодари на Областната администрация, РИОСВ и на всички инженери и експерти, участвали в разработването на проекта. Благодари и на жителите на Шереметя, като изтъкна, че регионалната система за управление на отпадъците ще реши проблемите с битовите отпадъци на над 170 000 жители в следващите 20 години. 
„Това е един от 19-те проекта, които се изграждат по ОП „Околна среда” и който цели създаване на екологична инфраструктура за третиране на отпадъците, а с това и подобряване качеството на живот, създаване на по-добри екологични условия и по-чиста околна среда, възможности за развитие на местния бизнес”, съобщи служебният зам.-министър.  По нейни думи проектът е първенец, защото срокът между подписването на договора и стартирането на реалните строителни дейности е най-краткият по тази ос. Атанаска Николова връчи на Даниел Панов решение на директора на РИОСВ, с което се отпускат 2,8 млн. лв. за съфинансиране и ускоряване на дейностите по изграждане на депото 
„Добрият диалог между шестте общини доведе до тази първа копка. Благодаря на всички институции, които бяха съпричастни с бързите реакции и становища, необходими както за направата на обществените поръчки, така и за съгласуването от управляващия орган.  Ако нямаше адекватни действия от тези институции, нещата нямаше да бъдат доведени до край в  кратките срокове”, отбеляза кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев. 
Над 33 млн. лв. струва системата за управление на битовите отпадъци в регион Велико Търново. Сметището ще бъде изградено върху сега съществуващата площадка за събиране на твърди отпадъци в Шереметя. Предвижда се изграждане на депо за неопасни отпадъци, инсталация за механично и биологично третиране, пречиствателна станция за отпадъчни води и довеждащата инфраструктура. 
Областният управител проф. Георги Камарашев, кметовете на шестте общини партньори, представители на фирмите изпълнители и на неправителствени организации присъстваха на първата копка, с която бе даден старт на строителството на модерната площадка. Водосвет за здраве и успех отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов