Над 200 полицейски шапки от целия свят показа в Търново бивше ченге

Царевград Търнов

16-10-2014, 05:57

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уникална изложба на полицейски фуражки във Велико Търново

Над 200 фуражки, част от униформите на полицаи, пилоти и военни от целия свят, показа във Велико Търново притежателят на колекцията и бивш МВР служител доц. д-р Людмил Георгиев. Експозицията бе представена вчера във фоайето на Народна библиотека "П. Р. Славейков". Заедно с книгохранилището, съорганизатори на събитието са Регионалният исторически музей и Издателство "Атеа" - София. Уникалната изложба бе открита в 17.30 ч. и привлече десетки посетители. Под мотото "Символи на държавността" доц. Георгиев показа на търновската публика пожарникарски, военни и морски фуражки, барети, пилотки, шапки, калпаци и каски. В колекцията има и 10 пълни униформи, носени от представители на държавните репресивни органи в различни страни. Най-новата сред тях е от Перу. 

Наред с уникалната си колекция, снощи бившият полицай успя да потопи посетителите в духа на Международната гребна регата по река Дунав, показа и откъс от документалния си авторски филм. 

Доц. Людмил Георгиев е полковник от резерва, в момента е и преподавател по криминалистика и съдебни експертизи в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“, хоноруван преподавател в Академията на МВР и във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Роден е във Варна. Завършил е Академията на МВР и „Журналистика и масова комуникация“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. Основател и дългогодишен главен редактор е на вестник „Следа“, електронното издание на Академията на МВР.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)