В кампанията "Да запазим костите си здрави" установиха 31 случая на риск от заболяване

Животът

17-10-2014, 09:43

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Най-сериозно застрашени са жени над 61 години

В рамките на националната инициатива „Да запазим костите си здрави!“, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза“, във Велико Търново се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза и скринингово изследване на костната плътност.

По време на кампанията бяха установени общо 17 случая с риск от остеопороза и 14 случая с риск от остеопения . По възрастово разпределение при жените във възрастовата група от 41 до 50 г.  има 2 случая на остеопения и 2 случая на остеопороза ; във възрастовата група от 51 до 60 г. има 3 случая на остеопения и 3 случая на остеопороза; във възрастовата група над 61 г. има 6 случая на остеопения и 10 случая на остеопороза. При мъжете във възрастовата група от 51 до 60 г. има 1 случай на остеопения, а в групата над 61 г. – 2 случая на остеопороза и 2 случая на остеопения.

Световната статистика сочи, че една от всеки две жени и един от всеки пет мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот в случай, че не се вземат  навременни мерки, които освен лечение включват и промени в начина на живот като прием на витамин Д и диета, богата на калциеви храни, както и подходяща физическа активност. За запознаване с тези промени ще продължи работата с хората  в риск от заболяването, които могат да се включат в информационните събития, организирани от Асоциация „Жени без остеопороза“ , а на методическо ниво перспективите са да се разработят програми за навременна профилактика и лечение съгласно препоръките на експерти от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, които включват:                                                                                                                                                     

-          Провеждане на информационни кампании, насочени към рисковите групи;

-          Осигуряване на възможност за скринингови изследвания за рисковите контингенти ежегодно;

-          Включване на лицата с установен риск от остеопороза в профилактични програми, включващи редовна физическа активност /по възможност на открито/;

-          Разработване на програми за обучение на хората в риск  и техни близки с цел адаптиране на битовата среда за намаляване на риска от падания;

-          Проследяване на установените лица с риск от остеопороза и остеопения с цел ранно започване на лечение  и проследяване на ефекта от лечението.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)