Двойките все още нямат обичай да сключват предбрачни договори

Животът

17-10-2014, 16:08

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вече подписваме предбрачен договор за СЕКС

Тази възможност за българските семейства съществува от 2009 година

В последните две години не повече от 3 са семейни двойки от региона, сключили предбрачен договор, показа проверка на Velikotarnovoutre сред нотариуси. Възможността да уреждат предварително материалните си отношения, на двойките бе дадена с измененията на Семейния кодекс от октомври 2009 г.

Самият институт на предбрачния договор не се е утвърдил в областта, а и в страната, предимно заради манталитета на българина, коментират юристи. За да се възприеме масово тази практика е нужно време, поне 10-20 години, едно-две  поколения, за да се промени  манталитета на хората, е мнението на нотариус Дешка Рачевец. По думите й в момента някои двойки прибягват до декларации за разделност. Правят се и договори по време на самия брак, с който се урежда имуществото, придобито при семейния живот, като се разделя между  съпрузите. Но това не е породено от синхронизацията със закона, а се отнася за конкретни имуществени цели, които не  могат по друг ред да бъдат решени.

В момента в региона се наблюдава бум на битовите сделки, породени от  факта, че масово родители уреждат имотни отношения с децата си, научи още Velikotarnovoutre.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов