20 октомври – Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания

Мисия

20-10-2014, 08:00

Снимка:

РЗИ Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Йордираната сол - универсално средства за профилактика на йоддефицитните заболявания

Йоддефицитните заболявания са медико-социален проблем, засягащ целия свят. Те възникват поради недостатъчния прием на йод. Йодът е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и функциите на всички органи. При недостиг на йод се нарушават функциите на организма, развива се гуша и се забавя умственото, физическото и половото развитие на децата и подрастващите. По време на бременност йодният дефицит причинява аборти, мъртвораждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.). Масовата първична профилактика на йоддефицитните заболявания сред населението се извършва с йодиране на готварската сол. Това е основна стратегия препоръчана от СЗО и УНИЦЕФ, тъй като е най-ефективна, евтина и без неблагоприятни за здравето странични ефекти.
България е страна, в която голяма част от територията е с намалено количество йод в почвата и водата. Затова основен начин за осигуряване на необходимото количество йод е употребата на йодирана сол за хранителни цели (домакински и промишлени).
Ликвидирането на йоддефицитните заболявания като здравен и социален проблем у нас стана възможно с въвеждането на универсално йодиране на солта за хранителни цели, което беше постигнато със съвместните действия от страна на здравната система, частния и обществен сектор, медиите и сътрудничеството с международни организации - УНИЦЕФ, СЗО, Американската агенция за международно развитие.
През 2001 г. с ПМС беше утвърдена наредба за задължителните изисквания към състава и характеристиките на солта за хранителни цели. Тя регламентира задължителното йодиране на солта с калиев йодат в количество 28-55 мг/кг.
В резултат на въведените мерки България за последните 10 години постигна изключителен успех като снижи йоддефицитните заболявания под 5%. Експерти от Мрежата за устойчиво елиминиране на йоддефицитните заболявания извършиха оценка на ситуацията в страната и сертифицираха България като страна, ликвидирала йодния дефицит и йоддефицитните заболявания.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов