Риск от наводнение за селата Кесарево и Джулюница

Животът

20-10-2014, 09:58

Снимка:

вестник "Труд"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

22 млн. лв. получават общините за наводненията

Дига на брега на река Веселина край град Златарица спешно се нуждае от укрепване

Опасна дига на брега на река Веселина край град Златарица се нуждае от спешно укрепване. Съоръжението се руши от години, в окаяно състояние е и има риск от скъсване, предаде вестник "Труд". Ако не се вземат спешни мерки за изграждане на защитни насипи, при по-билни валежи ще се образува тапа, нивото на реката ще се покачи и ще залее десетки имоти и земеделски терени. От наводнение са застрашени и селата Кесарево и Джулюница.

Заради сериозния проблем областният управител на Велико Търново проф. Георги Камарашев в петък лично отиде на място и инспектира състоянието на дигата заедно с кмета на Златарица Пенчо Чанев /ВМРО/. Градоначалникът обясни, че досега не са взети мерки, защото държавата и общината непрекъснато си прехвърлят топката, тъй като не е ясно чия собственост е съоръжението. За това свидетелства обемистата кореспонденция между кметството на балканското градче и държавните институции.

Губернаторът и управникът на Златарица се договориха, до края на ноември общинското ръководство да подготви проект за строително-ремонтните дейности. Проф. Камарашев пък се ангажира лично да го внесе в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и да настоява още тази зима да бъдат осигурени средства за укрепителните мероприятия.

"Ако трябва ще се работи и през студените дни, за да може до пролетта дигата да е обезопасена. Тепърва ще се направи калкулация колко пари ще са необходими за реконструкцията", обясни проф. Камарашев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов