Проведоха се традиционните есенни празници на град Дряново

Новините

21-10-2014, 09:43

Снимка:

www.arzid.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици и студенти от Дряново ще получат стипендия “Архимандрит Максим Райкович”

Сред тях бе и традиционния Дряновски панаир

Есенните празници на град Дряново и традиционният дряновски панаир се проведоха в дните от 7 до 19 октомври, 2014 г. Празничните мероприятия бяха организирани и проведени с активното участие на представители от всички културни институции в община Дряново. Гражданите и гостите на града имаха възможността да посетят нови музейни експозиции, да се насладят на няколко концерта, включващи различни певчески и танцови изяви, както и да станат част от колорита на увеселителния панаир.
На 9 октомври, в Икономовата къща бе открита изложбата „Колекция пощенски картички на Николай Пенчев”, организирана от Исторически музей - Дряново. Над 400 тематично подредени картички от края на 19 до средата на 20 век, бяха представени лично от съставителя на колекцията. Експонатите представляваха картини и фотографи, както от Дряново и дряновския край, така и от цяла България, Европа и света. Разнообразие имаше и в стила и оформлението на картичките. В различни групи бяха подредени експонати с любовен, сатиричен, фантастичен и исторически характер. Богатата колекция пощенски картички на Николай Пенчев представи една своеобразна хроника за света и живота на хората от изминалите 100 години.

На 13 октомври дряновският исторически музей откри още една изложба, на която бяха представени експонати с регионално и национално значение. Под заглавието „Дискодуратере - археологически проучвания 2011-2014 г.”, изложбата представи експонати и данни, разкрити по време на разкопките на древното римско тържище Дискодуратере, близо до село Гостилица. В експозицията са включени монети, сечени на това място през различни исторически периоди, фрагменти от оръдия на труда, детски играчки, накити и оръжия, използвани в ежедневието на хората още през II-III век. На изложбата беше прочетено обръщение към жителите на община Дряново от доц. д-р Илиян Боянов, ръководител на археологическите проучвания през последните 3 години. Бяха обсъдени различни становища относно значението на обекта, заплахите от неговото разрушаване, мерките, които трябва да се вземат за опазването му и интегрирането на емпориума в живота на местната общност.
На 15 октомври Дамска вокална група „Стринавско ехо” към Народно читалище „Развитие-1869” отбеляза с юбилеен концерт 30 години от основаването си. Пред ценителите на старите градски шлагери самодейците изпълниха своите любими песни. Гости на тържеството бяха зам. кметът на Общината Даниела Енчева, Група за музикотерапия към ДЦВХ и Рачо Острев – представител на Клуб на пенсионера „Колю Фичето, гр. Дряново.
Съставът разработва и представя песни с тригласно звучене - популярни стари градски шлагери и авторски песни. Текстовете са на една от певиците в хора – покойната Иванка Бамбукова, а музиката на Марийка Тумбалова. Ежегодно групата заема призови места в Международния фестивал „Балкан-фолк” - Велико Търново, в Националните прегледи и фестивали в Стара Загора, Пловдив, Шивачево, Свищов, Нова Загора, Горна Оряховица и др.
През последните години репертоарът на групата е обогатен и с изпълненията на обработени народни песни.
Празничните изяви продължиха на 17 октомври с концерт „Спомени за бъдещето” на общински фолклорен ансамбъл „Загоре” - гр. Стара Загора, изпълнен на площад Ларго в Дряново. Професионалните музиканти и танцьори бяха специални гости на града ни, а пъстрият им репертоар зареди гражданите с много усмивки и весело настроение. Това пролича и от голямото хоро в края на концерта, на което се хванаха дряновци и старозагорци.
Кулминация на събитията и естествен завършек на дряновските празници бе концертът на самодейните музикални групи от градските и селските читалища в община Дряново. Музикалното събитие се състоя на 18 октомври, на пл. Ларго, а участници бяха Танцов състав „Дряновче” и Танцова формация „Дряновските булки“ при НЧ „Дряновска пробуда-2008”, Детска вокална група „Дряновчета”, Дамска вокална група „Стринавско ехо” и ДЮТС „Балканджийче” при НЧ „Развитие-1869” Камерна група за народна музика „Болярско настроение“ при НЧ „Надежда-1925“ с. Туркинча, както и аматьорска група за кънтри музика от с. Туркинча с представители от Франция и Шотландия.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов