Професор дари параклис на Балван

Мисия

21-10-2014, 17:09

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

Откриват официално светинята следващия понеделник

Проф. Румен Арнаудов от Техническия университет в София, който от години живее в столицата, но е родом от великотърновското село Балван, дари на родното си място чисто нов параклис. Светинята вече е напълно изградена, благодарение на осигурените от професора средства. Той е предоставил парите на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”, откъдето стриктно се грижат за целевото им разходване. Параклисът се намира в двора на старческия дом в Балван, като самият той също е изграден по проект на дарителското сдружение.

Дарителят,  професор Арнаудов е осигурил и част от иконите, необходими за параклиса. Той вече е и стенописан от студенти във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ.  Параклисът ще носи името „Свети Димитър” и ще бъде осветен на 27 октомври, ден след като се чества християнския празник Димитровден. Началния час на церемонията е 10.30ч. 

Професор Румен Арнаудов е дарител още от 1999 г. Той е направил много неща за облика на родното си село. Малцина знаят, че поддържа със стипендии и няколко ученици.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов