Първа копка на претоварна площадка за отпадъци направиха в Павликени

Животът

22-10-2014, 13:47

Снимка:

Община Павликени

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Капацитетът е около 6800 тона

Първа копка на площадка за предварителна обработка на отпадъци и претоварване направиха близо до Павликени кметовете на Павликени и Никопол – инж.Емануил Манолов и Емил Бебенов.

Бенифициент по проекта е Община Никопол и същият се осъществява в партньорство с общините Павликени, Свищов, Левски и Белене въз основа на  сключения договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „ОКОЛНА СРЕДА 2007-2013 г.”, Приоритетна ос 2 : „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци”.

Претоварната площадка се намира до съществуващото сметище на града. „Като по-отдалечена община на 60км. от депото, Павликени е включена в общия проект с претоварна станция и допълнително транспортно средство с повишен капацитет за дълги разстояния“, обясни инж.Манолов. Капацитетът й е съобразен да покрива средногодишния обем отпадъци на населените места в общината, които възлизат на около 6800 тона. Площта на площадката е 10 дка. „Ефектът ще е в оптимизиране на транспортните разходи, събирането на отпадъците ще е по същия начин и график“, увери инж.Манолов.

Общата  стойност на проекта е 43 170 924,24 лв., a неговата основната цел e изграждането на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на регион Левски (Никопол), отговаряща на националните и европейски изисквания.

Основните строителни дейности се извършват на площадката в с. Санадиново – община Никопол, където ще бъдат разположени повечето от предлаганите инсталации за управление на отпадъците в региона:

Депо за неопасни отпадъци -1-ва клетка;

Комбинирана инсталация за сепариране;

Съоръжения за компостиране;

Пречиствателна станция за отпадни води;

Обслужващи сгради и инфраструктура на площадката;

Довеждащ път.

 

Поради голямата отдалеченост на Община Павликени, проектът предвижда и изграждането на площадка за предварителна обработка на отпадъци и претоварване в превозни средства за дълги разстояния, която ще бъде разположена в землището на нашата община.  Изграждането и ще намали транспортните разходи, чрез оптимизиране на транспорта за дълги разстояния. Площадката е с обща площ около 10 дка. Същата ще бъде асфалтирана, обозначена с пътни знаци и оформяне на зелен пояс. Районното осветление ще се осигури чрез изграждане на кабелно трасе от ЕП 20 кV “Карайсен”. Предвидена е доставка на специализиран камион за транспорт на отпадъци от Претоварна станция - Павликени до площадка „Санадиново”.

Общата стойност на инвестицията е около 620 000 лв.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов