7 снегорина ще почистват горнооряховските улици

Мисия

23-10-2014, 09:34

Снимка:

www.novini.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Към момента са осигурени 300 тона пясък и 200 тона сол

Вече е изготвен организационен план за снегопочистване на улиците в Горна Оряховица. Те са категоризирани в три групи според степента на важност. Уличната мрежа ще се почиства със 7 снегорина. На два от тях има монтирани пясъкоразпръскващи устройства. Има в наличност и един допълнителен мобилен пясъкоразпръсквач, който при необходимост може да бъде монтиран към превозно средство. Към момента са осигурени 300 тона пясък и 200 тона сол . Ако е необходимо ще бъдат закупени допълнителни количества инертни материали.

От средата на ноември започват и дежурствата на служителите, които ще се грижат за почистването улиците от снега, по график, а при възникнала необходимост и по-рано.

През зимния период /от 01.11.2014 г. до 30.03.2015 г./ общинска администрация няма да издава разрешителни за прокопаване на улици и тротоари, освен при аварийни случаи. Служители на общината ще контролират тротоарите и улиците да са почистени от строителни материали.

Задължение на кметовете на четирите големи кметства – Долна Оряховица, Първомайци, Поликраище и Драганово е да сключат договори с организации или фирми за наемане на техника за снегопочистване на улиците в населените места. Стартирана е тръжна процедура и предстои избор на изпълнител за зимно поддържане на ІV-класната пътна мрежа на територията на Общината и улиците в селата Писарево, Горски горен Тръмбеш, Горски долен Тръмбеш, Стрелец, Паисий, Правда, Янтра.

Със заповед на Кмета на Общината са набелязани превантивните мерки за намаляване на последствията за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка, както и дейностите за създаване на организация за почистване на снежната покривка по улиците и пътищата през зимния период.

 

По данни и прогнози на НИМХ, днес до вечерта в Западните и Южните райони ще завали дъжд. До четвъртък, очакваните валежи ще обхванат цялата страна със сумарни количества между 15-30 л/кв.м. В Западна и Централна България дъждът ще достигне и до 50-60 л/кв.м., информират от МОСВ.

В резултат на валежите, от системата Аrda forekast е обявен червен код за река Върбица при гр. Златоград. Очакват се повишение на речните нива в страната, като по-съществено ще е то при реките от Западна и Централна България, информират още от МОСВ. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов