Над 1 000 движими находки открити през този сезон в крепостта Нове

Животът

23-10-2014, 13:16

Снимка:

Velikotarnovoutre.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Екипът на доц.д-р Павлина Владкова изследвал резиденция посещавана от сенатори

Резиденция, западно от римския лагер, в крепостта Нове край Свищов изследваха през изминалия археологически сезон доц. д-р Павлина Владкова и екипа й. Първите проучвания на този комплекс са стартирали преди 30 години. Обектът се характеризира с много строителни периоди, преустройства  и наслагвания, обясни Владкова на пресконференция в старата столица. „Културният пласт достига до 4 метра дълбочина.“ разкрива подробности тя.

Обектът датира от II век, като през различните периода е имал различни предзназначения. Бил е резиденция, некропол и базилика.

Най-интересни според Владкова са откритите 3 помещения, които са свързани с отоплителна инсталация. Подът на едното от тях е направен от специални кръгли тухли, които свидетелстват за класически приом в римската архитектура. Разкритите стаи били измазани прецизно и боядисани много качествено със светли бои. Третото помещение представлявало голяма баня с размери 18,50 на 8 метра. То също било с подово отопление и мрамор под и облицовка. Разкрит е каналът, който води до пеща от която се отоплява сградата. „Откриването на пеща и каналите към нея означава, че сме стигнали края на комплеса, защото пещите не са във сградата, а извън нея.“-обясни археоложката. Според нея в сградата са отсядали сенатори, а вероятно и император Хадриан.

„Много монети, много керамика, фрагменти от стъклени съдове бяха открити през този сезон“-каза Владкова.  Една от най-интересните находки е тухла с печат от работилницата, където е произведена.  Според първия ред от надписа, тя е направена от Марк Аврелии. Името на производителя се свързва с II век и управлението на императорът носещ наименование, обясни археоложката. Тя каза още, че много от намерените стъклени съдове са внесени от други провинции. Това се обяснява с факта, че римските войници са купували предметите от местата, където са ходили и са ги носили в обекта.

Специално внимание според Владкова трябва да се обърна на откритите бронзови статуетки. Изследванията показали, че те са местно производство. Едната от тях представяла артист с маска. Фигурката била накрайник вероятно за мебел. Археоложката обясни, че статуетката е изключително финно изработена. Другите фигури, които бяха представени днес на пресконференцията са на сенатори и според премятането на дрехата става ясно, че датират от средата на II век.

Доцент доктор Павлина Владкова обясни, че в крепостта Нове текат археологически проучаваня от 1960 година. През изминалия сезон по обкета от юли до 15 октомври неуморно е работила българо-полската експедиция. Проучвания са извършвани на няколко сектора.  Варшавската група е изследвала голям комплекс до щаба на легиона. Там са открити казарми и части от сграда.

Вторият екип е работи върху укрепителната система на римския лагер в северната и южната страна. Там датират най-ранните сведения за живот в крепостта.

Българите археолози са изследвали западната порта и резиденцията.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов